« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
PREVENCIJA ALERGIJA

Bebe treba početi hraniti kravljim milijekom što ranije?

Hranjenje beba kravljim mlijekom unutar prvih 14 dana života smanjuje rizik od pojave alergija na mliječne proteine u kasnijoj dobi

kravlje mlijeko
kravlje mlijeko (Shutterstock)
Više o

mlijeko

,

dojenje

,

bebe

,

alergija

,

tridesete

Okus kravljeg mlijeka tijekom prva dva tjedna života bebe mogao bi je zaštititi od alergija na mliječne proteine u kasnijoj dobi, sugerira novo kontraverzno istraživanje. Ono će će vjerojatno izazvati oštre reakcije roditelja i pedijatara koji zagovaraju isključivo dojenje do navešenih 6. mjeseci života.

Alergija na kravlje mlijeko jedna je od najčešćih i ujedno opasnijih među alergijama na mliječne proizvode - karakterizira je osip, problemi s disanjem i probavom, šok pa čak i smrt (kravlje mlijeko sadrži proteine koji su antigeni - pobuđuju odgovor imunološkog sustava).

Dr. Yitzhak Katz sa Sveučilišta Tel Aviv otkrio je da se davanjem kravljeg mlijeka djeci već u prvim danima života smanjuje rizik od dobivanja alergija. Istraživanjem je obuhvaćeno 13,000 djece među kojima je samo njih 66 (0,5 posto) bilo netolerantno na mlijeko, odnosno imalo alergije na mlijeko i mliječne proizvode. Prema prijašnjim istraživanja pokazalo se da djeca koja imaju spomenute probleme također imaju netoleranciju prema soji koja je inače alternativa za djecu alergičnu na kravlje mlijeko, napominje Katz.

>> Žene koje piju mlijeko gube više masti

>> Umjetno mlijeko dobro je kao i majčino?

Ipak, kako se navodi u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology, djeca koja su pila kravlje mlijeko od 15. dana na dalje imala su 19 puta veće šanse da zarade alergiju na mlijeko od djece koja su kravlje mlijeko prvi put kušala u prvih 14 dana. Istraživače je to i zbunilo i pozitivno iznenadilo. Nažalost, zbog nemogućnosti probavljanja šećernog sadržaja u kravljem mlijeku, brojni pedijatri su savjetovali roditeljima da im to mlijeko daju tek puno kasnije. Ali čini se da je bolje početi što prije. Međutim, to i dalje ne znači da su djeca 100-postotno osigurana od razvijanja alergije na mlijeko već im se samo smanjuje rizik, što je ipak velika stvar. Katz dodaje kao rezultati ne smiju biti interpretirani kao poticaj na raniji prestanak dojenja već samo da se majčino mlijeko nadopunjuje kravljim.

>> Čokoladno mlijeko bolje je od sportskih napitaka

28.06.2010. 16:10:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Budimo pametni
    21.01.2011. 14:19
    Ovaj članak može popušiti samo budala. Ništa ne može zamijeniti majčino mlijeko, pogotovo kemikalija koju kupujemo pod imenom "mlijeko" ili "dječija hrana". Ne budite glupi, današnje mlijeko nema veze s mlijekom, puno je kemije i hormona, a da ne pričam o kravama koje nikad nisu vidjele svjetlo dana... Zar ste zaista takve ovce i glupani da vjerujete da je takva cijepljena krava zdravija od one koja je nekad slobodno lutala i pasla?
Novi komentar
nužno
nužno