« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
FRANAK

Počinje suđenje zbog valutne klauzule u francima

Tužbom koja se temelji na Zakonu o obveznim odnosima i Zakonu o zaštiti potrošača traži se ukidanje valutne klauzule u "švicarcima"

Kolektivna tužba stigla je do prvog ročišta
Kolektivna tužba stigla je do prvog ročišta (Arhiva)
Više o

euro

,

švicarski franak

,

valutna klauzula

Na zagrebačkom Trgovačkom sudu sutra bi se trebalo održati prvo ročište po kolektivnoj tužbi koju su udruge Franak i Potrošač podigle protiv osam banaka zbog valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope.

Ročište je zakazano za 8,30 sati kod suca Radovana Dobronića, potvrdila je glasnogovornica Trgovačkog suda Bernardica Novak Šarac.

Tužbom koja se temelji na Zakonu o obveznim odnosima i Zakonu o zaštiti potrošača traži se ukidanje valutne klauzule u "švicarcima" i dozvoljavanje valutne klauzule samo u eurima, za koje HNB ima mehanizam kontrole, te zabrana jednostrane promjene kamatne stope.

Kako su ranije objavili predstavnici udruga kolektivna tužba je podignuta protiv Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb, Erste & Steiermärkische banke, Raiffeisen banke, Hypo Alpe Adria banke, OTP-a, Splitske banke i Volksbanke. Tvrde i da bi se presuda trebala odnositi na sve korisnike kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima koji su uzeti u tim bankama.

Ročište je zakazano nakon što su se banke očitovale da nisu odgovorne, objavila je udruga Franak na svojoj internetskoj stranici.

U toj udruzi ističu da u Hrvatskoj ima preko 100.000 korisnika kredita vezanih za "švicarce", od kojih je 75.000 stambenih kredita, kojima su s obzirom na klizanje franka i promjene kamatnih stopa posljednjih godina rate otplate porasle od 35 do čak 100 posto.

03.07.2012. 17:32:42
Novi komentar
nužno
nužno