objavljeno 03.07.2012. 17:32:42
FRANAK

Počinje suđenje zbog valutne klauzule u francima

Tužbom koja se temelji na Zakonu o obveznim odnosima i Zakonu o zaštiti potrošača traži se ukidanje valutne klauzule u "švicarcima"

Kolektivna tužba stigla je do prvog ročišta
Kolektivna tužba stigla je do prvog ročišta (Arhiva)

Na zagrebačkom Trgovačkom sudu sutra bi se trebalo održati prvo ročište po kolektivnoj tužbi koju su udruge Franak i Potrošač podigle protiv osam banaka zbog valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope.

Ročište je zakazano za 8,30 sati kod suca Radovana Dobronića, potvrdila je glasnogovornica Trgovačkog suda Bernardica Novak Šarac.

Tužbom koja se temelji na Zakonu o obveznim odnosima i Zakonu o zaštiti potrošača traži se ukidanje valutne klauzule u "švicarcima" i dozvoljavanje valutne klauzule samo u eurima, za koje HNB ima mehanizam kontrole, te zabrana jednostrane promjene kamatne stope.

Kako su ranije objavili predstavnici udruga kolektivna tužba je podignuta protiv Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb, Erste & Steiermärkische banke, Raiffeisen banke, Hypo Alpe Adria banke, OTP-a, Splitske banke i Volksbanke. Tvrde i da bi se presuda trebala odnositi na sve korisnike kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima koji su uzeti u tim bankama.

Ročište je zakazano nakon što su se banke očitovale da nisu odgovorne, objavila je udruga Franak na svojoj internetskoj stranici.

U toj udruzi ističu da u Hrvatskoj ima preko 100.000 korisnika kredita vezanih za "švicarce", od kojih je 75.000 stambenih kredita, kojima su s obzirom na klizanje franka i promjene kamatnih stopa posljednjih godina rate otplate porasle od 35 do čak 100 posto.

03.07.2012. 17:32:42
http://m.metro-portal.hr/pocinje-sudjenje-zbog-valutne-klauzule-u-francima/72379/