« Film
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
NEKA POBIJEDI NAJBOLJI

Počinje festival eksperimentalnog filma

U zagrebačkom Kinu SC, od 20. do 25. rujna, održat će se sedmo izdanje 25 FPS-a, međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa

Fotografija vijesti
Više o

Zagreb

,

25 FPS

,

Festival eksperimentalnih filmova

Međunarodni festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS u konkurenciji svog sedmog izdanja, koje će se održati od 20. do 25. rujna u zagrebačkom Kinu SC, predstavit će 33 recentna rada, pomno izabrana s aktualne eksperimentalne scene između čak 1200 prijavljenih naslova, što svjedoči o velikom interesu autora i redatelja za eksprimentalni film danas, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare organizatora, javlja Hina.

Selektorice i organizatorice festivala, Mirna Belina, Sanja Grbin i Marina Kožul, razdijelile su natjecateljske filmove u tematske cjeline "Ni u ludilu!", "Putanje, refleksije", "Upute za putopisca", "Role" i "Nezatvoreno svjetlo". Među njima je i hrvatski film "K14" Zlatka Kopljara, radovi već afirmiranih eksperimentalnih autora Petera Millera, Johanna Lurfa, Olega Tchernya, Nicolasa Provosta, kao i nešto novijih imena te scene.

U konkurenciju nije izabran velik broj filmova, no svaki od njih zaslužuje pažnju, a ove godine dosta je angažiranih i političkih filmova te onih koji se bave socijalnim identitetom, rekla je Marina Kožul. Ne želimo politizirati program, nego je takav trenutak da i autori žele sa svojim umjetničkim radovima sudjelovati u takvim temama, dodala je.

Po njezinim riječima, redatelji prepoznaju 25FPS kao festival kvalitetnog programa pa neki od njih čuvaju svoje premijere za Zagreb, dio njih festival prati godinama i sve su bolji, a ove godine je značajan i broj autora mlađeg naraštaja koji se odmiču od uobičajenih formi.

Kao i druge izvaninstitucionalne manifestacije i festival 25FPS se suočava sa smanjenjem sredstava, u njihovu slučaju za oko 35 posto. Unatoč tom smanjenju i dalje pokušavamo, na uštrb kvantitete, ostati vjerni svim programskim cjelinama, pa i uvrstiti neke nove, naglasila je Kožul.

Uz stalne programe, "Konkurencija", "Žiri predstavlja", "Hrvatski fokus" i "Expanded Cinema", ove je godine uveden i jedan novi - "Kino 16", u okviru kojega će se prikazati osam filmova srednjeg metra, čiji su autori zamaglili granice među filmskim rodovima.

Program "Hrvatski fokus" obuhvaća pet recentnih domaćih radova - "Nogomet" Ane Hušman, "Pustara" Ivana Faktora, "The Spectres of Veronica" Dalibora Barića, "Violence experimentale" Vladimira Kanića, čija će se izložba "Proširena fotografija" postaviti u predvorju SC-a, te "Oio" Josipa Šćureca. "Expanded cinema" pak nudi niz performansa s filmskim projektorima.

Vladislav Knežević, eksperimentalni autor i redatelj, predstavio je na konferenciji svoj film "Arheo 29", prvi hrvatski stereoskopski eksperimentalni 3D film napravljen na temelju arhivskih fotografija iz ilustriranih magazina iz 1929., a članica žirija Tanja Vrvilo, program "Organon za filmsko oko" koji donosi i japanski film "Za moje skršeno desno oko" iz 1968. Toshia Matsumota.

O Grand Prixu će odlučivati Veliki žiri (američki filmaš Ben Russell, austrijska videoumjetnica i grafička dizajnerica Tina Frank, hrvatska kustosica i filmologinja Tanja Vrvilo). Svaki od njih dodjeljuje po jedan Grand Prix za najbolji film i svaki je pripremio kurirani program.

Posebnu nagradu dodjeljuje žiri kritike (Sunčica Fradelić, filmska i video umjetnica, Uroš Živanović, redatelj, scenarist i filmski kritičar, Leonida Kovač, kustosica i teoretičarka umjetnosti). Organizator festivala, Udruga za audiovizualna istraživanja 25 FPS dodjeljuje Nagradu Fujifilm, a gledatelji Nagradu publike.

Tijekom festivala, od 21. do 24. rujna, održat će se međunarodni sastanak filmskih laboratorija, na koji će u Zagreb doći gosti iz dvadesetak zemalja

Svi programi festivala su besplatni.

15.09.2011. 13:51:49
Novi komentar
nužno
nužno