« Film
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
DOKUMENTARCI

Počinje 5. izdanje MUVI: muzeji-video-film-a

Rekordnih 50-ak dokumentarnih filmova i 23 prezentacije i ove godine pokrivaju širok spektar muzejskih sadržaja i osebujnih protagonista, podijeljenih u četiri tematska bloka

Rezervirajte petak za MUVI
Rezervirajte petak za MUVI (MUVI)
Više o

film

,

muzeji

,

video

,

MUVI

,

dvorana Gorgona

Peto izdanje filmske manifestacije MUVI: muzeji - video - film, održat će se u petak 5. prosinca, s početkom u 9,30 sati, u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Ovo bijenale međunarodnog karaktera, koncipirano je kao mjesto susreta filma i muzeja, a cilj je popularizacija audio vizualnih i web projekata u muzejima i srodnim institucijama te otvaranje dijaloga između baštinskih ustanova iz Hrvatske i svijeta. Organizator manifestacije je Muzejski dokumentacijski centar iz Zagreba, a posjet projekcijama i predavanjima je besplatan. Uz domaći i strani program filmova nastalih u produkciji muzeja, na festivalu posjetitelje očekuju i predavanja, radionice,prezentacije srodnih manifestacija i izložba.

Rekordnih 50-ak dokumentarnih filmova i 23 prezentacije i ove godine pokrivaju širok spektar muzejskih sadržaja i osebujnih protagonista, podijeljenih u četiri tematska bloka: 1. Filmski program, 2. MUVI 05 i srodne manifestacije, 3. MUVI 05 predstavlja europske projekte i 4. MUVI lab.

Prikazivački program otvara film Moj Delhi, moj Glasgow autora Davida Scotta, zaraznu priču u kojoj glavni protagonisti, rođeni u Delhiju, otkrivaju što je sve indijska kultura donijela u Glasgow. Iz inozemnog programa još izdvajamo Otkrivanje osjeta Carlosa M. Barrosa, koji govori o muzejskoj akciji povodom Svjetskog dana Brailleova pisma, u kojoj su posjetitelje povezanih očiju kroz postav muzeja vodili slijepi ljudi s ciljem pobuđivanja svih osjeta - dodira, mirisa, zvuka i okusa. Posebnu pozornost privlači i dokumentarac Gospodin I.M. Pei,koji nastao u produkciji Suzhou muzeja iz Kine i koji se bavi kompleksnošću djela jednog od najutjecajnijih arhitekata 20. stoljeća, američkim arhitektom kineskog porijekla Leoh Ming Peijom.

Iz kategorije filma nastalog u hrvatskim muzejima ističe se Richterov pogled redatelja Bojana Gagića, nastao u produkciji Muzeja suvremene umjetnosti. Riječ je o filmskom uratku koji, izbjegavajući linearnu naraciju, prikazuje park skulptura ispred Richterove kuće na Vrhovcu pokušavajući rekonstruirati pogled Vjenceslava Richtera u vlastiti vrt, njegovu moguću ophodnju oko skulptura i izvore nadahnuća. Od domaćih filmova u programu još izdvajamo Šetnju muzejom redatelja Borisa Šepera, koji gledatelja vodi kroz stalni postav jedinstvene kulturne instituciju u svijetu - Muzej antičkog stakla u Zadru, Spajalice nastale u produkciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke, koje prikazuju seriju umjetničkih intervencija u javnom prostoru grada Rijeke u korist podupiranja ideje grada kao mjesta stvaranja društvenih alternativa te Tranzicije autora Andre Krstulovića Opare, koji govori o poveznici između Ivana Meštrovića, njegovih djela i ideja s jedne strane i suvremenih umjetnika i njihovih aktualnih kreativnih stremljenja s druge strane.

Novost petog izdanja MUVI-ja je program MUVI srodne manifestacije na kojemu će hrvatskoj javnosti ugledni stručnjaci iz muzejskog svijeta predstaviti, kroz predavanja i filmove, najpoznatije festivale i natjecanja baštinskog karaktera i prenijeti publici dio svojih bogatih iskustva i znanja. Najcjenjeniji međunarodni festival za audiovizualnu i multimedijsku prezentaciju muzeja i baštine - FIAMP, predstavit će Janos Tari i Marie-Françoise Delval, predsjednik i potpredsjednica  Međunarodnog komiteta za audiovizualne medije i nove tehnologije (AVICOM) pri Međunarodnom savjetu za muzeje (ICOM). Heritage in Motion, zajednički je projekt Europa Nostre i European Museum Academy-a pokrenut ove godine i koji će nastojati svake godine okupiti najbolje multimedijske proizvode i postignuća vezana uz očuvanje i promicanje europske baštine, a predstavit će njegov direktor  Onno Ephraim i voditeljica projekta Alexandra Roessingh. Tamara Nikolić Đerić iz Etnografskog muzeja Istre govoriti će o ETNOFILm festivalu, projektu koji ima za cilj afirmaciju senzorne etnografije i novih medija u kontekstu istraživanja nematerijalne kulture i propitivanja globalnih i lokalnih kulturnih fenomena, a iskustva sa Međunarodnog festivala arheološkog filma Split, usmjerenog na valorizaciju kulturne baštine i arheoloških istraživanja, prenijet će nam Lada Laura iz Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu.

Sastavni dio manifestacije je i MUVI lab u kojemu će autori deset inovativnih multimedijskih projekata - 3D animacija, holograma, mobilnih aplikacija, virtualnih izložbi, webstranica i blogova, govoriti o tehničkim značajkama, mogućnostima i funkcionalnostima, ali i o problemima s kojima su se susretali prilikom kreiranja tih multimedijskih i web sadržaja.

Raznolikost filmskih sadržaja nastalih u produkciji hrvatskih i svjetskih muzeja , od kojih mnogi naginju pravim umjetničkim ostvarenjima i bogati popratni program, dovoljan su razlog da dođete u petak u Muzej suvremene umjetnosti na peto izdanje MOVI: muzeji - video- film.

MUVI 05 se održava uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, a raspored projekcija možete pogledati OVDJE.

01.12.2014. 12:53:00
Novi komentar
nužno
nužno