« Film
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
PSSST

Počinje 15. PSSST! Festival nijemog filma

15. PSSST! Festival nijemog filma počinje u petak, 5. studenoga 2021. s početkom u 18 sati, a završava u subotu, 6. studenoga 2021.

Festival nijemog filma
Festival nijemog filma (Arhiva)
Više o

nijemi film

,

15. PSSST! Festival

Dnevno ćemo prikazivati projekcije u 18, 20 i 22 sataCentar za kulturu Trešnjevka tako će po petnaesti puta postati okupljalište poklonika jedinstvene nijemofilmske poetike. 
I ove, 2021. godine pandemijski uvjeti zahvatili su svijet nijemoga filma. Unatoč skraćenom izdanju, PSSST! ostaje vjeran cilju popularnog filmskog eksperimenta - prikazivanja snimljenih slika uz nepredvidljivu improvizaciju vrhunskih glazbenika, naših pravih zvijezda. Američka nijema komedija je pouzdan izbor u ova teška vremena, pa smo na prvi dan festivala (petak 5. 11.) pozvali kvartet vrhunskog gitariste Ivana Kapeca, u kojem su i čudesni mladi vibrafonist Šimun Matišić, iskusni i uvijek maštoviti basist Goran Delač te svestrani bubnjar Silvio Bočić.

Oni će suvremenim glazbenim vibracijama započeti večer prateći klasične kratke filmove Laurela i Hardyja (ili Stanlija i Olija) i zaključiti ju komedijama, klasičnim ostvarenjima Charlieja Chaplina - Cirkus i Useljenik. Između toga svojom glazbom uljepšat će filmove iz hrvatske nijemofilmske baštine - zdravstveno-obrazovne filmove Škole narodnog zdravlja. O digitalnoj restauraciji ovih filmova u organizaciji Hrvatske kinoteke govorit će supervizor digitalne restauracije Vjeran Pavlinić, a o epidemiološkim temama prisutnim u filmovima govorit će prof.dr.sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica ŠNZ „Andrija Štampar".

Drugi i posljednji dan još jednog pandemijskog PSSST!-a glazbeni doživljaj osigurat će maestro Vitomir Ivanjekpijanist koji se specijalizirao za nijeme filmove, a njemu će pripasti zadovoljstvo ... razigravanja Chaplinovih Svjetala velegrada, filma omiljenog u publike našeg festivala, te dva filma Bustera Keatona, kratkih Policajaca i cjelovečernjeg Snimatelja.

S obzirom da je situacija u svijetu onemogućila natjecateljski program, između Chaplina i Keatona prikazat ćemo, također uz Ivanjekovu pratnju, izbor pobjednika dosadašnjih festivala, s filmovima različitih poetika i pristupa, iz Hrvatske, Španjolske, Njemačke, Rusije i drugih zemalja redovitih sudionica PSSST!-a. Okolnosti su u Hrvatskoj teške, ali mi se ne predajemo i podsjećamo na najbolje što imamo spremajući se već i za PSSST! iduće godine.
Program je realiziran uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra, a u suradnji s Hrvatskom kinotekom, odjelom Hrvatskog državnog arhiva.

ULAZ JE NA SVE PROJEKCIJE BESPLATAN! 

02.11.2021. 12:30:00
Novi komentar
nužno
nužno