« Film
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
NAJVEĆI U REGIJI

Počeo ZagrebDox festival dokumentarnog filma

Festival je otvorio hrvatski dokumentarni film "Irokez" u režiji Matije Vukšića, koji prikazuje životni put boksača Željka Mavrovića

Fotografija vijesti
Više o

ZagrebDox

,

Nenad Puhovski

,

Irokez

Večeras je u zagrebačkom Movieplexu otvoren ZagrebDox. Festival je otvorio hrvatski dokumentarni film "Irokez" u režiji Matije Vukšića, koji prikazuje životni put boksača Željka Mavrovića. U okviru najvećeg međunarodnnog festivala dokumentarnog filma u regiji, do 6. ožujka prikazat će se oko 150 aktualnih svjetskih dokumentaraca.

Nenad Puhovski, direktor ZagrebDoxa rekao je kako je odabir hrvatskoga filma za otvorenje rezultat višegodišnjeg nastojanja da Festival uspostavi međusobno povjerenje i dobre kontakte s hrvatskim autorima. Ove godine čak je trećina hrvatskih filmova na Festivalu koji će se, osim u konkurenciji, prikazivati i u ostalim programima, što pokazuje da su hrvatski dokumentaristi izašli iz jednog koncepta snimanja filmova koji je do sada vladao, rekao je.

Od samih početaka Festival je pokazivao otvorenost prema različitim estetikama, generacijama, načinima izraza i svim ljudima koji vole dokumentarni film, istaknuo je Puhovski.

Otvarajući Festival, Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport, ustvrdio je kako je ZagrebDox već postao europski i svjetski filmski događaj o čemu svjedoči kvaliteta filmova, veliki broj inozemnih gostiju, ali i više od 25 tisuća gledatelja koliko ih je posjetilo prošlogodišnji Festival.

U međunarodnoj konkurenciji prikazat će se 29 filmova, a u regionalnoj 24, od čega je više od pola hrvatskih dokumentaraca koji će se natjecati za glavne festivalske nagrade "Veliki pečat", uz koje se dodjeljuju još nagrade "Mali pečat", autorima do 30 godina starosti, "Movies That Matter" filmu koji na najbolji način promiče ljudska prava te Nagradu za najbolji film po ocjeni publike.

Osim u konkurenciji, filmovi će se prikazivati u programima "Glazbeni globus", "Kontroverzni Dox", "Happy Dox", "Stanje stvari" te u dva nova programa - "Majstori Doxa", s najnovijim uratcima slavnih svjetskih dokumentarista i "Teen Dox" s dokumentarcima za tinejdžere.

Među filmovima ovogodišnjeg ZagrebDoxa mnogi su već nagrađivani na svjetskim filmskim festivalima, među ostalim, "Deponij" Lucy Walker, "Armadillo" Janusa Metza, "Djelić ljeta" Marte Minorowicz, "Laku noć, nitko" Jacqueline Zuend, "Među zvijezdama" Leonarda Retela Helmricha.

Premijeru će na Festivalu imati trinaest hrvatskih filmova redatelja različitih naraštaja, od Krste Papića i Petra Krelje do Gorana Devića, Davora Kanjira i Vanje Sviličić.

Na programu je i prvi snimljeni film o WikiLeaksu, nastao u produkciji švedske televizije i film "Natascha Kampusch - 3096 dana zatvora", dok "Kontroverzni Dox" donosi filmove "Nekoć braća" o prijateljstvu i odnosu Dražena Petrovića i Vlade Divca, snimljen u produkciji NBA Entertainmenta i režiji američkog autora Michaela Tolajiana te "Drugarica Jovanka" Slađane Zarić i Filipa Čolovića koji se temelji na svjedočanstvima suvremenika iz Užičke 15, gdje je Jovanka Broz provela 35 godina u zajedničkom životu s Josipom Brozom Titom.

Popratni programi donose retrospektive Nicolasa Philiberta, potom produkcijske kuće "Participant Media" posvećene socijalno angažiranim igranim i dokumentarnim filmovima te kritički pregled hrvatskih ratnih dokumentaraca po izboru Diane Nenadić.

27.02.2011. 23:46:10
Novi komentar
nužno
nužno