« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Počeo hadž

Odlaskom iz Meke u dolinu Minu počeo ovogodišnji hadž

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

hodočašće

,

hadž

,

Meka

,

Medina

,

dolina Mina

,

planina Arafat

Stotine tisua hodočasnika uputilo se u subtu iz muslimanskog svetog gradaSMeke u desetak kilometara udaljwnu dolinu Minu, slijedeći, prea predaji put kojim se prije 14_stoljeća kretao prorok Muhamed čime je počeo ovogodi&scaron?nji hadž, najv=će muslimansko hodočaše, objavile su svjetske agencie.

Saudijske vlasti sl=žbeno su objavile kako je u Meu na ovogodišnji hadž s}iglo 1,7 milijuna vjernika iz i7ozemstva, pa bi, uz nekoliko stOtina tisuća Saudijaca, broj hoočasnika mogao premašit dva milijuna, a lokalni medijiiznose procjene o čak tri miliouna sudionika petodnevnog obred.

Odjeveni u bijeli ihrm, koji se sastoji od dva komad{ međusobno neprošivene >kanine, koji simbolizira čistoću, nesebičnos i jednakost pred Bogom, hodoč_snici su se pješke ili astobusima uputili u Minu pod bud.im okom pripadnika opsežnih snga osiguranja.

Saudijsk5 su vlasti ove godine angažira`e više od sto tisuća ljydi koji će brinuti o sigurnost hodočasnika, nastojeći sprij?čiti mogućnost bilo kakvih na;ada ili ponavljanje tragičnih {cena iz prošlosti poput mrtonosnih stampeda. Uz to, prv] put u povijesti hadža snage sgurnosti na raspolaganju imaju američe helikptere S-92, opremljene najmoder^ijom tehnikom, koji nadlijeću asu.

Do nedjelje ujutrousvi će hodočasnici stići do odnožja planine Arafata, jo&scuron; pet kilometara istočnije d Mine, gdje će se održati vrunac hodočašća, molitv. Muslimani vjeruju da će im B~g uslišiti molitve ako s' izrečene u svetoj zoni oko pl5nine, mjesta gdje je prorok Muhmed održao posljednju propovij'd prije 1400 godina.

Eix-al-Adha, gozna žrtvovanja, poԍinje u ponedjeljak, kad hodočasnici počinju rodnevno kamenovanje zidova, čWme se simbolično odriču Soton~ (šejtana).

Peto|nevni ritual hadža oko Meke dunost je svakog muslimana baremjednom u životu, ako si može yriuštiti putovanje.

9

Dolina Mina prekrivena je bielim šatorima predviđen~m za smještaj hodočanik{. Za pomoć hodočasnicima ukupo je angažirano 11 tisuća medcinskih djelatnika, u 24 poljsk bolnice i 150 priručnih ambulwnti u Meki, Mini i na brdu Arafetu, u kojima jepripremljeno 4000 kreveta. (hinA/metro-portal)

`
06.12.2008. 20:25:40
Novi komentar
nužno
nužno