« Glazba
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
SJEĆAMO SE BOŠKA PETROVIĆA

Počeo 2. Zagrebački JAM - brojni jazz koncerti tijekom travnja

Otvorenjem izložbe fotografija "In memoriam Boško Petrović", u restoranu "Pod starim krovovima", poznatom okupljalištu umjetnika, otvoren drugi zagrebački JAM (Jazz Appreciaton Month)

Fotografija vijesti
Više o

jazz

,

Boško Petrović

,

2. Zagrebački JAM

Tijekom travnja u Zagrebu održat će se brojni jazz koncerti, predavanja o zanimljivoj poveznici jazza i književnosti, projekcije filmova i druga događanja koja bi trebala popularizirati i podržati jazz.

Izložba autora Davora Hrvoja predstavila je fotografije Boška Petrovića s raznih prigoda, podsjetivši tako na najznačajnijeg jazzista u Hrvatskoj koji nas je ove godine napustio. U večeri otvorenja nastupio je Hot Club Zagreb, gypsy swing trio istaknutog umjetnika Mate Matišića.

Tijekom travnja ljubitelje jazza očekuju brojni događaji u gradu. Tako će se već 4. travnja u Knjižnici Bogdana Ogrizovića prikazati snimka koncerta "Ella Fitzgerald & The Tommy Flanagan Trio in Montreux '77.", najavljeni su koncerti Maja Savić Jazz Ensemble, Mediteran Jazz Tria, Tria LiVaDa, Zdenko Ivanušić kvarteta, Quarteta Pod Starim krovovima i dr.

Održat će se i prva Jazz lab radionica na kojoj će se predavati truba, piano te sax/combo, predavanja "Jazzologija" Vida Jeraja, izložbe fotografija, a cjelokupni program završiti će koncertom Croatian Jazz Ladies na kojemu će nastupiti Jelena Balent, Goga Kovačić, Habiba Meanz'Dear i Valerija Nikolovska.

Zagrebački JAM organizira Udruga za promicanje jazz glazbe i kulture pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Inicijativu je 2001. pokrenuo Smithsonian Institution u Washingtonu (SAD), a tradicionalno se održava u travnju i objedinjuje programe vezane uz jazz.

Cilj je te manifestacije stimulirati jazz scenu i potaknuti ljude svih uzrasta da sudjeluju u aktivnostima vezanim uz jazz - da uče glazbu, posjećuju koncerte, slušaju jazz na radio stanicama i snimkama, čitaju knjige o jazzu i podrže institucionalne jazz programe.

02.04.2011. 10:23:25
Novi komentar
nužno
nužno