« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Počela židovska kulturna manifestacija "Bejahad"

Tradicionalno okupljanje u Opatiji otvorilo vrata gostima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

bejahad opatija

,

Vladimir Šalomon

,

Oskar Danon

Sedmodnevna židovska kulturna manifestacija "Bejahad", koja okuplja predstavnike židovskih zajednica iz zemalja bivše Jugoslavije te njihove goste, otvorena je večeras u Opatiji.

Okupljene na devetom po redu "Bejahadu" pozdravio je opatijski gradonačelnik Amir Muzur, a direktor "Bejahada" Vladimir Šalomon okupljenima je istaknuo značenje ove kulturne manifestacije.

Podsjetivši kako riječ bejahad na hebrejskom znači "zajedno" rekao je da se tom manifestacijom u prvom redu nastoji ojačati židovski kulturni identitet na ovome prostoru.

"Ovime se borimo protiv asimilacije i globalizacije koja gazi male i nemoćne te teži uniformiranosti", rekao je Šalomon. Napomenuo je i kako u zemljama na prostoru bivše Jugoslavije danas živi još oko 6000 Židova.

Potom je "Bejahad" proglasio otvorenim skladatelj, dirigent i muzikolog Oskar Danon, a u sklopu večerašnjeg programa prikazana je film redatelja Nenada Puhovskog o prošlogodišnjem Bejahadu.

Novost ovogodišnjeg "Bejahada" je projekat "Bejahad mladih", na kojem će sudjelovati 45 mladih iz regije i Izraela, u dobi od 24 do 34 godine. Imat će vlastiti program - radionice i predavanja o izraelskom dokumentarnom filmu, plesu i likovnoj umjetnosti.

U prva dva dana "Bejahada" predstavit će se 15 projekata Židova iz zemalja bivše Jugoslavije, a ulaz na sve priredbe je besplatan.

Program manifestacije se nastavlja predstavljanjem projekata europskih Židova i muslimana sa željom da se smanje tenzije između dvaju naroda.

Tema ovogodišnjeg "Bejahada" je kultura jidiša. Uvodno predavanje o toj temi održat će prof. Viktor Žmegač, a o doprinosu jidiš kulture europskoj kulturi govorit će Gyorgy Konrad iz Mađarske.

Kako je najavljeno, u petak, 29. kolovoza, bit će održan obiteljski šabat, a u subotu, 30. rujna, molitva u riječkoj sinagogi pod vođenjem rabina Kotela Da Dona.

Završnog dana "Bejahada", 31. kolovoza, na programu je koncert Juliana Rachlina, Mishe Maiskoga i Lily Maisky, pod nazivom "U čast Bejahada", koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH u Kristalnoj dvorani hotela "Kvarner". (HINA/METRO)

25.08.2008. 01:30:33
Novi komentar
nužno
nužno