« Hrvatska
objavljeno prije 7 godina
EH, DA ...

Počela kampanja za lokalne izbore, čeka nas dva tjedna terora

Političari i oni koji bi to tek željeli postati bore se za desetak tisuća fotelja - a mi se onda čudimo zašto nam zemlja ide kvragu

Počinje dvotjedni predizborni cirkus
Počinje dvotjedni predizborni cirkus (Arhiva)
Više o

lokalni izbori

,

predizborna kampanja

Dva su tjedna do lokalnih izbora. U ponoć je počela službena kampanja koja će trajati 13 dana. Hrvatska je podijeljena je na 428 općina, 127 gradova i 20 županija plus Grad Zagreb koji ima status grada-županije. To je ukupno 576 jedinica lokalne samouprave i gotovo 10 tisuća fotelja koje treba popuniti. Taj broj fotelja približno je jednak broju stanovnika Knina ili Trogira! 

Hrvatski državljani s pravom glasa 21. svibnja biraju 20 župana i 51 njihovog zamjenika. Status grada-županije ima i glavni grad koji će izabrati svog čelnog čovjeka i 2 zamjenika. Uz zagrebačkog, izravno se bira još 127 gradonačelnika koji imaju 193 zamjenika. Tu je i 428 načelnika općina sa svojih 440 zamjenika.

U skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i Statutima gradova, općina i županija, posebno se biraju i 63 zamjenika načelnika i gradonačelnika iz redova manjina. To je izvršna vlast.

08.05.2017. 14:01:00
Novi komentar
nužno
nužno