« Hrvatska
objavljeno prije 7 godina
KOMENTAR

"Klinička smrt" vlade u Hrvatskoj

Hrvatskoj nakon raspada vladajuće koalicije prijete opet prijevremeni izbori, komentira tisak na njemačkom jeziku koji se osvrće i na stradanja Podunavskih Švaba u Vojvodini nakon Drugog svjetskog rata

Plenković na mukama
Plenković na mukama (Arhiva)
Više o

Vlada RH

,

Andrej Plenković

,

raspad Vlade

"Jedan jedini glas je hrvatsku vladu spasio od propasti. 76 zastupnika u Saboru koji broji 151 zastupničko mjesto je u petak izabralo novog predsjednika parlamenta i time spriječilo neposredne prijevremene izbore", piše o aktualnoj krizi vlade u Hrvatskoj Neue Zürcher Zeitung (NZZ) u svom članku pod naslovom "Klinički mrtva vlada". List istovremeno dodaje da taj jedan glas više koji je (zasad) spriječio pad vlade "ne može zataškati da je potpuno nejasno kako će se situacija u Hrvatskoj dalje razvijati".

HDZ-ova vlast visi na tankom koncu

NZZ podsjeća da je savezništvo konzervativnog HDZ-a i reformske stranke Most trajalo pola godine te da je "novo izdanje te koalicije u listopadu preuzelo vlast nakon što su njihovi sporovi doveli do prijevremenih izbora. Poput deja vu-a se tako čini i razlog razdora: radi se o isprepletanju gospodarstva i politike, konkretno o blizini HDZ-ovog ministra financija Zdravka Marića s prezaduženim poduzećem Agrokor."

Podsjećajući na akutnu krizu Agrokora i zakon koji je zbog toga donesen u Hrvatskoj kako bi se moglo spasiti tog prehrambenog diva, NZZ ističe da je upravo Marić, koji je ranije bio menadžer u tom poduzeću, imao značajnog udjela u spašavanju Agrokora:

"Oporba mu je stoga predbacila pristranost i u travnju inicirala glasovanje o nepovjerenju. U četvrtak je to glasovanje propalo zbog jednog glasa - i to baš zbog onog glasa zastupnika oporbe kojega se optužuje za korupciju. Na to je i Most odlučio povući se iz vlade. HDZ nakon turbulencija proteklog tjedna, doduše, ostaje na vlasti, ali bez podrške Mosta i jednog drugog juniorskog partnera koji je također odustao od daljnje suradnje, ta vlast visi na tankom koncu. Politička stalna kriza u najmlađoj članici EU-a bi stoga trebala uskoro dobiti svoj nastavak."

Piše: Marina Martinović/DW
09.05.2017. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno