« Zdravlje
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
ZNATE LI KAKO?

Počela je sezona krpelja, zaštitite se

Nakon povratka s izleta u prirodu treba se obvezno pregledati više puta, ali i idući dan, savjet je iskusnih planinara

Pazite na krpelje!
Pazite na krpelje! (Arhiva)
Više o

krpelji

,

zaraženi krpelji

,

zaštita

Krpelji su prenositelji raznih bolesti, a njihova je sezona upravo u punom zamahu. Njihov ugriz sam po sebi nije opasan, no može postati ako je krpelj zaražen. Naime, ti mali nametnici mogu biti prijenosnici nekih opasnih bolesti. 

Stručnjaci kažu kako je virusni meningoencefalitis kojeg prenose krpelji najteži oblik tog virusnog oboljenja. Ističu da ova bakterijska bolest, ako se ne prepozna i ne liječi na vrijeme može biti itekako opasna.

Zato je važno prepoznati prve simptome. Kod meningitisa su to temperatura i glavobolja, a kasnije smetnje vida i sluha te povraćanje. Kod borelioze to je crvenilo na mjestu uboda koje se postupno širi.

Treba naglasiti da se u svakom slučaju može i preventivno djelovati. Postoji cjepivo protiv krpeljnog meningoencefalitisa, a od ugriza se možemo obraniti raznim repelentima koji se nanose na kožu prije odlaska u prirodu.  

>> Koje bolesti prenose krpelji?

Dakle, treba biti oprezan, pogotovo ako mnogo boravite u prirodi. Nakon povratka obvezno se pregledati, više puta, ali i idući dan, savjet je iskusnih planinara.

Za kraj, evo savjeta kako skinuti krpelja.

21.04.2018. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno