« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Pobunjenici zauzeli premijerov privremeni ured

10.000 prosvjednika okružilo privremeno sjedište vlade

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Tajland

,

prosvjedi na Tajlandu

,

zauzimanje ureda premijera

Desetak tisuća prosvjednika nezadovoljnih odlukama tajlandske vlade zaposjelo je u utorak ujutro privremeni ured premijera u napuštenom terminalu zračne luke, prema policiji. Riječ je o drugom danu prosvjeda koje predvode protivnici vlade čiji je cilj spriječiti normalno funkcioniranje vlade kako bi je mogli srušiti.

Prosvjednici dolaze iz redova promonarhističke koalicije koja sebe naziva "Narodni savez za demokraciju" (PAD). Oni su još u ponedjeljak bili okružili zgradu parlamenta u Bangkoku i natjerali dužnosnike da odgode važnu sjednicu.

PAD je 26. kolovoza zauzeo zgradu vlade, što je vlast nagnalo da se privremeno premjesti ured u zgradu stare zračne luke Don Mueang, sjeverno od tajlandske prijestolnice.

Tisuće pristaša PAD-a odjeveni u žuto, znak odanosti kralju, rano ujutro su autobusima, kamionima i osobnim automobilima stigli pred Don Mueang, pridruživši se stotinama aktivista koji su se tamo utaborili od ponedjeljka. Riječ je o najnovijem događaju u političkoj krizi koja već dvije godine potresa Tajland.

U sukobu sudjeluju pristaše i protivnici bivšeg premijera Thaksina Shinawatre koji živi u progonstvu, ali je i dalje popularan među seoskim stanovništvom na sjeveru zemlje, ali ga mrzi elita u Bangkoku. Thaksin je pet godina bio premijer, a u rujnu 2006. su ga svrgnuli generali skloni monarhiji koji su ga optužili za nepotizam. Tada se sklonio u inozemstvo.

Sadašnju vladu predvodi Somchai Wongsawat, Thaksinov šogor. Somchai koji u Limi sudjeluje na summitu azijsko-pacifičkih zemalja treba se u srijedu vratiti u Tajland, gdje će se tokom dana sastati s članovima svoje vlade.

PAD koji je utemeljen u veljači 2006. organizirao je prosvjede u Bangkoku koji su doveli do destabilizacije i pada Thaksinove vlade.

PAD se protivi bilo kakvoj narodnoj demokraciji koja "potiče korupciju", pa je u srpnju predložio novi politički sustav u kojemu će se 70 posto zastupnika u parlamentu imenovati, a ne birati. (hina/metro-portal)

25.11.2008. 10:26:55
Novi komentar
nužno
nužno