« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
SUKOBI U LIBIJI

Pobunjenici opet napreduju prema glavnom libijskom gradu

Pobunjenici napreduju u dvije skupine što im je omogućilo da nakon višesatnih borbi osvoje nekoliko važnih strateških ciljeva

Fotografija vijesti
Više o

rat u Libiji

,

Moamer Gadafi

Dvije skupine pobunjeničkih snaga napreduju prema Tripoliju i ostvaruju najveći napredak u posljednjih nekoliko tjedana prema uporištu Moamera Gadafija, javlja Hina.

Pobunjenici su selo Al-Kavališ, tek nešto više od 100 kilometara jugozapadno od Tripolija, osvojili nakon šest sati borbi sa snagama lojalnim Gadafiju koje su držale mjesto.

Pobunjenički zapovjednici su rekli da su sjevernije, na obali Sredozemlja, napredovali zapadno od grada Misrate i približili se na 130 kilomettara od Tripolija. Pobunjenici, međutim, podnose žrtve uslijed bombardiranja topništva vladinih snaga.

Pobunjenici su napredovanje ostvarili nakon više tjedana većim dijelom statičnog ratovanja no sada kada je Al-Kavališ u rukama pobunjenika oni mogu nastavaiti sjeveroistočno prema većem gradu Garjanu koji nadzire glavnu cestu prema prijestolnici. Libijska televizija je izvijestila da je NATO u srijedu napao Garjan. Zapovjednik pobunjenika koji je vodio napad na Al-Kavališ rekao je agenciji Reuters da će pobunjeničke snage doći do Garjana u roku od tjedan dana.

Pobunjenici su napredak ostvarili dok se sve učestalija izvješća da Gadafi sada traži postizanje dogovora po kojem bi odstupio s vlasti. Njegova vlada je zanijekala da se vode takvi pregovori no viši libijski dužnosnik, zamjenik ministra vanjskih posova Khaled Kaim, rekao je da ima znakova da bi se rješenje sukoba moglo naći do početka kolovoza no nije rekao što bi to rješenje moglo obuhvatiti

"Ima znakova da će se rješenje za krizu naći idućih tjedana. Učinit ćemo sve što je moguće kako bi naš narod proveo ramazan u miru. Tako da se nadamo da će rješenje biti moguće prije mjeseca ramazana", rekao je. "Trenutno je najveća smetnja rješenju NATO-ova vojna kampanja i nadamo se da će naši prijatelji u Afričkoj uniji učiniti sve što je moguće da ih uvjere da zaustave agresiju protiv našeg naroda".

06.07.2011. 21:06:00
Novi komentar
nužno
nužno