« Svijet
objavljeno prije 11 godina
AQAP

Bombe-implantati nova teroristička prijetnja

Mogućnost da militanti nose bombe koje su im kirurškim zahvatom ugrađene u tijelo značit će dodatne sigurnosne mjere u zračnim lukama u SAD-u i inozemstvu

Kirurška ugradnja eksploziva u tijelo terorista nova strategija Al Kaide
Kirurška ugradnja eksploziva u tijelo terorista nova strategija Al Kaide (Deviantart)
Više o

teroristi

,

bombe

,

Al Qaida

,

Al-Kaida

,

implantati

Militanti iz podružnice Al Kaide u Jemenu razmatraju planove kirurške ugradnje eksplozivnih naprava u tijela potencijalnih bombaša samoubojica, vjerojatno ciljajući na zrakoplovne kompanije, rekli su u srijedu američki dužnosnici, a prenosi Hina.

Ti obavještajni podaci o Al Kaidi Arapskog poluotoka (AQAP), najopasnijoj podružnici skupine, nagnali su Obaminu administraciju da u posljednjih nekoliko dana upozori strane vlade, te dužnosnike američkih i međunarodnih zrakoplovnih kompanija, da se teroristi mogu pokušati ukrcati u zrakoplov s eksplozivom skrivenim u njihovim tijelima, navodi u srijedu The Wall Street Journal u online izdanju.

"To je više nego težnja. Oni to pokušavaju izvesti", rekao je američki dužnosnik. Ministarstvo domovinske sigurnosti nije upozorilo na konkretnu urotu, rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

No mogućnost da militanti nose bombe koje su im kirurškim zahvatom ugrađene u tijelo značit će dodatne sigurnosne mjere u zračnim lukama u SAD-u i inozemstvu s kojih se polijeće za američke destinacije, upozorila je američka Uprava za sigurnost prometa (TSA) u priopćenju. Carney je kazao kako su teroristi u više navrata pokazali interes da iskušaju nove tehnike prikrivanja eksploziva.

"Činjenica da teroriste zanima pronalaženje načina da nas napadnu prilično je očita. Naše sigurnosne procedure su višestruke, a mi ih sve vrijeme prilagođavamo terorističkoj prijetnji", rekao je Carney. Američki dužnosnici postaju sve zabrinutiji zbog urota koje dolaze iz Jemena, gdje su narodni ustanak protiv autoritarnog režima i plemenski sukobi stvorili sigurnosni vakuum u kojem pripadnici Al Kaide slobodnije djeluju.

07.07.2011. 09:26:00
Novi komentar
nužno
nužno