« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
MINISTARSTVO:

Poboljšana kvaliteta zraka u sisačkom Capragu

Završetkom svih planiranih radova očekuje se sanacija prekoračenja satnih tolerantnih vrijednosti za sve onečišćujuće tvari

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix/Arhiva)
Više o

INA

,

rafinerija nafte Sisak

,

Caprag

,

kvaliteta zraka

Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva izvijestilo je danas kako su unaprjeđenje i rješavanje tehnoloških problema vezanih za sisačku rafineriju u protekle dvije godine, rezultirali poboljšanjem kakvoće zraka u sisačkom naselju Caprag, što je i evidentirano na mjernoj postaji državne mreže Sisak-1.

U sklopu III. Izvješće o praćenju kakvoće zraka na području grada Siska i dinamike radova na modernizaciji postrojenja Rafinerije nafte Sisak, koje je objavilo povjerenstvo tog Ministarstva, navodi se kako se završetkom svih planiranih radova očekuje sanacija prekoračenja satnih tolerantnih vrijednosti za sve onečišćujuće tvari i daljnje poboljšanje kakvoće zraka.

Cilj modernizacije rafinerija u Hrvatskoj je osigurati dugoročno održiv rast i razvoj rafinerijskih kapaciteta koji će omogućiti proizvodnju INA derivata Euro V kvalitete, opskrbljenost i stabilnost hrvatskog tržišta naftnih derivata iz hrvatskih rafinerija, znatno smanjivanje štetnih emisija, a time i ekološku konkurentnost, te povećati kapacitet prerade od 7,7 milijuna tona nafte godišnje.

Radovima predviđenim u Programu modernizacije postrojenja Sektora Rafinerije nafte Sisak u razdoblju od 2007. do 2009. godine, završena su postrojenja za odsumporavanje i hidrodesulforizaciju FCC benzina, a za postrojenje izomerizacije građenje je u tijeku.

Ukupna vrijednost ulaganja u modernizaciju, čiji je završetak planiran krajem 2011. godine, procijenjena je na 458 milijuna eura, ističe se u priopćenju Ministarstva. (hina/metro-portal)

10.03.2010. 13:16:05
Novi komentar
nužno
nužno