« Film
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec

Pobjednik Sundancea na 4. ZagrebDoxu

Na festivalu dokumentarnog filma koji počinje 25. veljače bit će prikazano 130 filmova

Kandidat za Oscara ‘War/Dance’ na programu je ZagrebDoxa
Kandidat za Oscara ‘War/Dance’ na programu je ZagrebDoxa
Više o

ZagrebDox

,

war/dance

U programu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma, 4. ZagrebDoxa koji će se održavati od 25. veljače do 2. ožujka u zagrebačkom Studentskom centru, prikazat će se oko 130 filmova iz 33 zemlje. Njih 60 natjecat će se za nagradu Veliki pečat u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji.

- Na najvećem međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u regiji prikazat ćemo najbolje i najzanimljivije filmove recentne dokumentarne produkcije, među kojima su mnogi pobjednici velikih filmskih festivala - rekao je direktor festivala i izbornik programa Nenad Puhovski na konferenciji za novinare.

Festival će otvoriti francuski film ‘Durakovo: Village of Fools’ o posttranzicijskoj Rusiji, koji je na upravo završenom filmskom festivalu u Sundanceu osvojio nagradu za najbolju režiju.

Na programu međunarodne konkurencije su i američki filmovi ‘War/Dance’ o posljedicama građanskog rata u Ugandi, koji je ove godine nominiran za Oscara, te ‘Manda Bala’ o nasilju i korupciji u suvremenom Brazilu, laureat prošlogodišnjeg Sundancea. U regionalnoj konkurenciji prikazat će se dosad najviše filmova, njih 29, među kojima su hrvatski ‘Slučajni sin’ Tomislava Mršića i Roberta Zubera i bosanskohercegovački ‘Informativni razgovori’ Namika Kabila.

RetrospektivaU retrospektivnom programu prikazat će se japanski dokumentarci te filmovi poljskog redatelja Marcela Lozinskog koji će biti gost ovogodišnjeg festivala.Program ZagrebDox, jedan od najpopularnijih na festivalu, ove godine među ostalim donosi britanski dokumentarac ‘Guys and Dolls’, kontroverzni američki ‘Zoo’ te srpski ‘Škorpioni-spomenar’. Novosti festivala su programi ‘Glazbeni globus’ s više glazbenih dokumentaraca te ‘Očevi i djeca’ s filmovima koji tematiziraju odnos roditelja i djece.

Piše: HINA/MEX
30.01.2008. 20:44:22
Novi komentar
nužno
nužno