« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
NOVE SNIMKE

Pluton promijenio boju

POGLEDAJTE VIDEO - Nove slike teleskopa Hubble pokazuju Plutona u značajno drugačijoj boji nego posljednjih godina

(YouTube)
Više o

svemir

,

teleskop Hubble

,

Pluton

Najnovije slike koje je svemirski teleskop Hubble poslao na Zemlju pokazuju nekad najudaljeniji planet u neočekivanim bojama te izmijenjenom položaju ledenih površina, objavila je NASA.

Pluton je znatno crveniji nego što se dosad činilo. Iako golim okom slike izgledaju kao mješavina plave, narančaste i žute, Nasini stručnjaci tvrde da je boja čak 20% crvenija nego posljednjih godina.

Također, uočeno je da se površina nekadašnjeg planeta mijenja brže nego što je to slučaj kod ostalih objekata u solarnom sustavu. "Iznenađeni smo brzinom i rangom promjena. Nismo tako nešto očekivali", priznao je Marc Buie iz istraživačkog instituta u Colou.

"Slike snimljene sa Zemlje između  1954. i 2000. ne pokazuju nikakve promjenu boje Plutona, a u samo dvije godine značajno je pocrvenio. Iako još nije crven kao Mars, ide u tom smjeru", pojašnjava Buie.

Crvenilo vjerojatno dolazi od metana, koji sadrži karbon i atome hidrogena. Solarni vjetrovi i ostali faktori znatno su reducirali količine hidrogena te je na površini ostao karbon koji je crven. I dok mogu donekle objasniti promjenu boje, znanstvenici tapkaju u mraku kad se radi o pronalaženju uzroka brzine kojom se promjene odvijaju.

 Snimke koje su jučer objavljene datiraju iz 2002., a svih ovih godina bile su na raznim analizama. Isključena je mogućnost kvara kamere Hubblea jer je Plutonov mjesec zadržao otprije poznatu boju.

Najveći izazov u objašnjenju pojava na Plutonu predstavlja činjenica da mu treba 248 godina za jedan krug oko Sunca pa stručnjaci ne mogu izračunati kakvi uvjeti na njemu vladaju u trenutku kad je najudaljeniji od Sunca. Posljednji put je, naime, došao do svoje najdalje točke 1870. godine, dok još nije bio ni otkriven.

05.02.2010. 06:57:17
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    05.02.2010. 09:45
    ne samo da Pluton mijenja boju već i temperaturu, a slične promjene se događaju u cijelom Sunčevom sustavu... razlog tome je oblak čestica zagrijan na 6000 C kroz koji prolazi naš sustav (guglaj: NASA Voyager Makes an Interstellar Discovery) zvan The Fluff... a zanimljivo je i da u članku na NASAinoj stranici priznaju da taj oblak vjerojatno utječe na promjenu klime na Zemlji... a još zanimljivije je kako su znanstvenici fah idijoti i ne sagledavaju svoj 'problem' iz šire perspektive :-P
  2. avatar
    mehosine
    06.02.2010. 12:17
    od kad je to karbon tj ugljik crvene boje...
    metan je plin bez boje ne crven, a ugljik je ili proziran u dijamantu ili crn u grafitu i ugljen je isto crn ne crven
Novi komentar
nužno
nužno