« Znanost
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
ZANIMLJIVO

Pluća ne služe samo za disanje

Dugo se pretpostavljalo da se većina trombocita proizvodi u koštanoj srži, a da se samo jedan manji dio proizvodi u plućima

Pluća proizvode više od polovice trombocita
Pluća proizvode više od polovice trombocita (Arhiva)
Više o

krv

,

pluća

,

trombociti

Stručnjaci sa Sveučilišta u San Franciscu otkrili su, proučavajući pluća miševa, potpuno novu ulogu koju pluća imaju. Koristeći mikroskopsku kameru u plućima živog miša, otkrili su da ona proizvode krv, štoviše da proizvode više od polovice trombocita, krvnih zrnaca ključnih za zgrušavanje krvi. 

Dugo se pretpostavljalo da se većina trombocita proizvodi u koštanoj srži, a da se samo jedan manji dio proizvodi u plućima.

"Ovo otkriće pokazuje mnogo sofisticiraniju ulogu pluća od one koju smo im dosad pripisivali. Pluća su spremnik matičnih stanica koje priskaču u pomoć kada se zalihe tromobicita u koštanoj srži smanje", objašnjava voditelj istraživanja, pulmolog Mark R. Looney.

"Pluća bi mogla imati ključnu ulogu u proizvodnji krvi i kod ljudi", dodao je. 

Znanstvenici su proučavali interakciju između imunološkog sustava i cirkulirajućih trombocita u plućima i otkrili iznenađujuće velik broj pločastih stanica u krvnim žilama pluća.

To je dovelo do otkrića da je više od polovice ukupne trombocita proizvedeno u plućima miša, a ne u koštanoj srži, kako se dosad smatralo.

01.04.2017. 16:32:00
Novi komentar
nužno
nužno