« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Pliva potvrdila: Barr je prodan

Novi stopostotni vlasnik Barra, a time i Plive je izraelska Teva.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić, CROPIX)
Više o

Barr

,

Pliva

Pliva prenosi obavijest Teve i Barra i o uvjetima te transakcije, čije se okončanje očekuje krajem ove godine.

Kako se navodi u obavijesti, Teva će za 100 posto Barrovih dionica platiti ukupno 7,46 milijardi dolara.

U obavijesti stoji i kako su transakciju jednoglasno odobrili upravni odbori obiju kompanija, ali se dodaje i da akvizicija podliježe odobrenjima Barrovih dioničara, odredbama o suzbijanju monopola i carinskim odredbama u Sjevernoj Americi i Europi.

Inače, američki Barr kupio je hrvatsku farmaceutsku kompaniju Pliva u listopadu 2006. godine.

Među ključnim prednostima ove transakcije u obavijesti se, među ostalim, navodi očekivanje Teve da će tako generirati uštede od najmanje 300 milijuna dolara godišnje tijekom tri godine, kao i proširiti portfelj postojećih i proizvoda u razvoju.

Prema podacima iz obavijesti, na pro-forma osnovi, prihodi povezane kompanije u prošloj bi godini iznosili oko 11,9 milijardi dolara, a realizacijom akvizicije povezana će kompanija poslovati u 60 zemalja i imat će 37.000 zaposlenika.

Tom će akvizicijom, kako se navodi, Teva ojačati svoju vodeću poziciju u SAD-u, kao i svoju poziciju na ključnim tržištima u Europi te srednjoj i istočnoj Europi.

Teva je, prema podacima iz obavijesti, jedna od 20 najvećih farmaceutskih kompanija u svijetu te vodeća generička farmaceutska kompanija, koja više od 80 posto svoje prodaje ostvaruje na tržištima Sjeverne Amerike i zapadne Europe.

O Barru se pak navodi da je globalna specialty farmaceutska kompanija koja je prisutna u 30 zemalja i posluje kroz povezana društva Barr Laboratories, Duramed Pharmaceuticals i Plivu. (HINA)

21.07.2008. 09:15:35
Novi komentar
nužno
nužno