« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
IZLOŽBE

Plavo - ženske perspektive

Skupna izložba iz programa ISO - Izložbenog salona Izidor Kršnjavi gostuje u Zbirci Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter (MSU)

Plavo - ženske perspektive
Plavo - ženske perspektive (Arhiva)
Više o

izložba

,

Plavo - ženske perspektive

,

Zbirka Vjenceslav Rihter

PLAVO - ŽENSKE PERSPEKTIVE

crteži, slike, fotografije, instalacija

od 20. 10. 2020. do 31. 10. 2020. u Zbirci Vjenceslava Richtera i Nade Kareš RIchter

Drugu godinu za redom, zahvaljujući suradnji ISO - Izložbenog salona Izidor Kršnjavi i kustoskog dvojca Koraljke Kovač i Maje Strgar Kurečić ispred Hrvatske udruge za boje, u Zagrebu se Međunarodni dan boja 21. 3. obilježava i tematskom izložbom. Ove godine, planirana izložba PLAVO - ŽENSKE PERSPEKTIVE, skupna izložba 11 autorica koje okuplja motiv plavog u medijima crteža, slika, fotografije i instalacije prekinuta je lockdownom i razornim potresom koji je oštetio ISO i Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Međutim, zahvaljujući našem, sada već višegodišnjem partneru MSU, na naše veliko zadovoljstvo izložbu možemo u cijelom njezinom obimu realizirati u gostovanju u Zbirci Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter. Čini nam to iznimnu radost u ovim nesmiljenim vremenima.

Tako je izložba PLAVO - ŽENSKE PERSPEKTIVE prva izložba iz programa ISO-a koju organiziramo nakon lockdowna. Do kraja godine Zbirka Richter ugostit će još tri izložbe obogaćene dodatnim programima, radionicama i artist talkovima.

Autorice koje izlažu na izložbi od 20. 10. su redom Gordana Bakić, Andrea Pavetić, Lea Popinjač, Petra Lidia Ševeljević, Marta Živičnjak, Koraljka Kovač, Maša Bajc, Rebeka Legović, Petra Slobodnjak, Vladimira Spindler, Maja Strgar Kurečić. Međunarodni dan boja tradicionalno organizira Hrvatska udruga za boje u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, Tekstilno - tehnološkim fakultetom, Grafičkim fakultetom i Arhitektonskim fakultetom.

Autorica predgovora Višnja Slavica Gabout, koja vrijedno prati ovaj kustoski tim, napisala je "Ono što u izložbi pod nazivom Plavo - ženske perspektive povezuje jedanaest različitih, samosvojnih autorskih osobnosti, koje u fotografskom i slikarskom mediju odgovaraju na temu plave boje (boje bezbrojnih pojavnosti te snažne simbolike i asocijativnosti) je gender pogled. Pogled na svijet sa stavom, iz osviješteno ženske perspektive. To znači da zajednički nastup ovih autorica, unatoč svim autorskim i rukopisnim suprotnostima, kao i izričajnim razlikama, ovdje ima zajedničku potku i zajednički diskurs, povezujući izrazite umjetničke individualnosti u neočekivanu cjelinu i intrigantno zajedništvo. U vizualnu komunikaciju, suglasje i medijski razgovor."

Pozivamo Vas draga publiko, da podržite ovu izložbu svojim dolaskom u jednom od ponuđenih termina do 31. 10. 2020. te koristite ovu priliku da razgledate i Zbirku Richter (cijena ulaznice za sve je simboličnih 10,00 kn) te se utisnete u mogućnosti plavih svijetova. Na prvi dan izložbe/klizno otvorenje ulaz je besplatan od 17 do 20 sati, a od 18 sati u prostor Zbirke pridružit će se i autorice. 

19.10.2020. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno