« Zdravlje
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
ODLIČAN SAVJET

Platnene maske dezinficirajte glačalom!

Dezinfekcija zaštitnih maski zagrijavanjem ne smanjuje njihovu učinkovitost kaže novo istraživanje

Fotografija vijesti
Više o

maske za lice

,

zaštitne maske

Stručnjaci tvrde da nema potrebe prati platnene maske nakon svakog nošenja, možete ih jednostavno dezinficirati.

Istraživanje objavljeno u časopisu "International Society for Respiratory Protection" trebalo bi pridonijeti značajnom smanjivanju pritiska na zalihe medicinskih maski tijekom pandemije koronavirusa.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), koronavirus prenosi se primarno kašljem i kihanjem. Kapljice sline i iscjedak iz nosa mogu nositi virus. Može se direktno prenijeti ako, na primjer, neko s infekcijom kašlje ili kihne, a druga osoba u neposrednoj blizini udahne te kapljice. 

Kao posljedica toga, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju nošenje platnenih maski za lice u situacijama kada je teško ili nemoguće držati udaljenost od dva metra između ljudi.

Pozivaju ljude da izrađuju vlastite maske za lice i tako sačuvaju kirurške maske i N-95 respirator za zdravstvene radnike. Na stranicama CDC-a postoji detaljna uputa kako izraditi učinkovitu platnenu masku. 

KAKO NAPRAVITI MASKU pogledajte na ovom linku. 

Istraživači koji stoje iza ove studije namjeravali su na siguran način istražiti načine dezinfekcije maski. Proučavali su sredstva za dezinfekciju maski i sredstva za zdravstvene radnike, jer višestruka upotreba platnenih maski može olakšati pritisak na smanjene zalihe.

Autori istraživanja pozivaju se na prethodna istraživanja koja pokazuju da je grijanje maski na 70 stupnjeva efikasno u uništavanju koronavirusa. Iako su se druge tehnike dezinfekcije pokazale efikasnim, grijanje može obaviti svako ko ima pristup peći ili glačalu.

Sve što treba da uradite jeste da po dolasku kući uključite peglu i parom sterilišete masku koju ste nosili.

Naime, glačalo na paru od 100 stupnjeva je najbolja dezinfekcija ne samo za maske, već i za sve stvari koje ste nosili na sebi, majice, sakoe, hlače.
Dovoljno je samo jednom preći glačalom sa svake strane kako bi vaše maske, pa i odjeća bili 100 posto dezinficirani.

Mnogi hrvatski proizvođači odjeće preusmjerili su dio proizvodnje na izradu platnenih masku koje po povoljnim cijenama možete kupiti na njihovom web-shopu. Jedna od njih je i Varteks koji perive maske nudi po cijeni od 9,45 kn.

26.04.2020. 09:10:30
Novi komentar
nužno
nužno