« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci

Picassova djela opet na meti kradljivaca

U Švicarskoj nestale dvije slike slavnog španjolskog slikara (kliknite i povećajte sliku)

Djela ‘Konjska glava’ i ‘Staklo i vrč’ vrijede milijune eura
Djela ‘Konjska glava’ i ‘Staklo i vrč’ vrijede milijune eura (Reuters)
Više o

Pablo Picasso

Dva Picassova djela vrijedna milijune eura ukradena su iz jedne umjetničke galerije u Švicarskoj. Ulja na platnu ukradena su prije nekoliko dana, večer nakon što je izložba Picassovih radova zatvorena u gradu Pfaeffikonu, u blizini Züricha. Djela ‘Konjska glava’ i ‘Staklo i vrč’ posuđena su od njemačkog muzeja Sprengel.

Vlasnik, njemački muzej, ne želi otkriti pravu vrijednost ukradenih slika. Nejasno je kako su kradljivci ušli u galeriju, ali policija istražuje jesu li se sakrili u zgradi galerije prije no što je zatvorena. Muzej Sprengel obećao je nagradu onome tko ponudi informacije o nestalim djelima. Švicarska izložba Picassovih djela uključivala je 20 originala i 170 ostalih radova poput printeva i skica.

Ulja na platnuŠvicarska izložba Picassovih djela uključivala je 20 originala i 170 ostalih radova poput printeva i skica.
Ulja na platnu ukradena su prije nekoliko dana, večer nakon što je izložba Picassovih radova zatvorena u gradu Pfaeffikonu.
Picassova djela već su dugo na meti lopova, pogotovo što ih je uistinu puno, a nedavna krađa svrstava Picassa među najtraženije umjetnike na crnom tržištu. Tako je, primjerice, sedam Picassovih djela ukradeno 1994. iz jedne galerije u Zürichu, a nedavno je u Brazilu ukraden ‘Portret Suzanne Bloch’, ali je nakon mjesec dana vraćen. Djelo ‘Dora Maar s mačkom’ prodano je prije dvije godine za nevjerojatnih 95 milijuna dolara. 

Piše: Livia Čveljo
10.02.2008. 22:28:34
Novi komentar
nužno
nužno