« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 5 mjeseci
SAVRŠENO

Pet Tibetanaca - jutarnje vježbe za dugovječnost i zdravlje

POGLEDAJTE VIDEO: Pet Tibetanaca je slijed vježbi koje tibetanskisvećenici koriste od pamtivijeka za poboljšanje zdravlja, podizanje razina energije i, u konačnici, dugovječnost

Pet Tibetanaca čuva zdravlje
Pet Tibetanaca čuva zdravlje (Screenshot)
Više o

video

,

vježbe

,

Tibetanci

,

Pet Tibetanaca

Pet Tibetanaca slijed je vježbi koje se preporučuju kao dnevna rutina svima od vremena kad su ih tibetanski svećenici podijelili s vanjskim svijetom.

Legende govore da su vježbe stare četiri tisuće godina, što na mističnom Tibetu nije nemoguće, a koristi od njih su brojne - istežu vas, podižu razine energije, stimuliraju žlijezde s unutarnjim izlučivanjem, jačaju imunitet i općenito poboljšavaju vaše zdravstveno stanje.

Sve se vježbe rade s istim brojem ponavljanja, a možete započeti s bilo kojom neparnom brojkom. Krajnji cilj je stići do 21 ponavljanja svake vježbe i tako vježbati svaki dan. Nakon što se odlučite početi vježbati, svakog tjedna povećajte broj ponavljanja za dva, sve dok ne stignete do brojke 21.

Prijelaz između vježbi neka bude uspravan stav s rukama na bokovima, uz udah na nos i izdah na usta, s dva ponavljanja.

Vježba br. 1

Stanite uspravno, stopala u ravnini ramena, ruke ispružene sa strane, dlanovi otvoreni prema dolje, prsti skupljeni. Okrenite se za puni krug u smjeru kazaljke na satu, duboko udišući i izdišući. Jedan okret je jedno ponavljanje, a sve radite polako kako ne biste osjetili mučninu.

Vježba br. 2

Lezite na leđa, ispružite noge, ruke stavite uz tijelo, dlanovi okrenuti prema podu. Udahnite kroz nos, dignite noge malo više od 90 stupnjeva, podignite glavu i približite je grudima što više možete. Lagano spustite glavu i noge izdišući na usta.

Vježba br. 3

Kleknite razmaknutih koljena, zdjelica neka bude u ravnini s leđima, stopala ispravljna. Ruke stavite na stražnjicu, bradu spustite prema prsima. Udišući na nos izvijte glavu unazad što je više moguće. Zadržite dah na kratko pa se izdišući na usta vratite u početni položaj.

Vježba br. 4

Sjednite, ispružite noge, dlanove položite na pod u širini kukova, glavu spustite prema grudima. Udahnite na nos, podignite kukove i savijte koljena, glavu spustite prema podu kako bi došli u most. Zadržite se kratko u tom položaju zadržavajući dah, izdišući na usta vratite se u početni položaj.

Vježba br. 5

Postavite se u položaj da tijelo pridržavate na stopalima i ispruženim rukama oslonjenim na pod. Glava neka bude zabačena unatrag, pa udišući na nus podignite kukove, a glavu spustite prema prsima kako bi tijelo postavili u položaj trokuta. Izdišući na usta vratite se u početni položaj.

Pogledajte video i prateći ga počnite vježbati:

08.01.2015. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno