« Život
objavljeno prije 26 dana i 6 sati
SAVJETI

Pet savjeta kako pomoći napuštenim životinjama

Hrvatska skloništa godišnje prime više od 10 000 napuštenih uglavnom pasa, ne zna se broj mačaka

Pomozite im!
Pomozite im! (Arhiva)
Više o

napuštene životinje

,

savjeti

,

pomoć

4. travnja obilježava se Svjetski dan napuštenih životinja kojim se ukazuje na važnost odgovorne skrbi za pse, mačke, kuniće i druge životinje koje su ljudi izabrali za članove obitelji. Pozitivna je novost da osobe koje napuste životinju sada mogu završiti u zatvoru do godinu, odnosno do dvije godine ako je napuštanjem prouzročena smrt životinje ili je napušten veći broj životinja. Iz udruge Prijatelji životinja očekuju da će mogućnost odlaska u zatvor zbog napuštanja utjecati na smanjenje brojke od više od 10 000 napuštenih životinja godišnje samo u hrvatskim skloništima. U tu brojku ne ulaze napuštene mačke ni domaće životinje, koje se također napuštaju u velikom broju.

Velika većina napuštenih životinja nema sreće da budu voljeni članovi obitelji, već završavaju odbačeni na skrbi uvijek pretrpanih skloništa ili udruga za zaštitu životinja. Stoga Prijatelji životinja daju pet savjeta kako svatko od nas može pomoći smanjenju napuštanja životinja:

 1. Promovirajte odgovorno udomljavanje umjesto kupnje!

Nažalost, u Hrvatskoj se kućni ljubimci prodaju poput potrošne robe, umjesto da se promišljeno udomljavaju. Životinje nisu igračke ni privremena kratkotrajna zabava, već osjećajna bića za koja trebamo skrbiti sljedećih 15 i više godina. Kako je svijest o tome i dalje niska, važno je promicati odgovorno udomljavanje umjesto kupnje. To znači da se psi ne smiju držati na lancu, da se i psi i mačke trebaju kastrirati i cijepiti protiv zaraznih bolesti, a psi i protiv bjesnoće i mikročipirati. Onaj tko nema vremena, uvjete i financijsku mogućnost za skrb o životinji ne bi ju niti trebao uzimati.

2. Kastracija spašava živote i smanjuje broj napuštenih životinja

Svaki skrbnik psa ili mačke ima zakonsku obavezu osigurati da ne dođe do neželjenog potomstva kućnih ljubimaca koje ima pod svojom skrbi. Dobar, siguran i dugoročno jeftin način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka je kastracija. Kastracija muških i ženskih pasa i mačaka važna je za same životinje, životinje koje ih okružuju, za njihove skrbnike, a i za cijelu zajednicu, kao najbolji način prevencije neželjenih mačića i štenaca. Kastracijom se sprječava nekontrolirano povećanje populacije kućnih životinja, a samim time i rađanje neželjenih štenaca/mačića i problem njihova udomljavanja.

3. Mikročipiranje pasa je zakonski obavezno, a mikročipiranje mačaka preporučljivo

Od 2004. godine, obaveza svakoga tko ima psa je da ga označi mikročipom, no procjenjuje se da je u Hrvatskoj još uvijek i do 20 posto neoznačenih pasa. Ako pas nije mikročipiran, teško ga je pronaći kada se izgubi, ali lako ga je i odbaciti, a da se počinitelj nikad ne pronađe i sankcionira. Zakon o zaštiti životinja od 2017. godine nalaže svim gradovima i općinama da obave kontrolu provedbe mikročipiranja pasa obilaskom svih kućanstava, provjere jesu li svi psi označeni mikročipom i tako smanje troškove zbrinjavanja onih napuštenih. Preporučuje se i mikročipiranje mačaka.

4. Volontirajte u skloništu za životinje

Psima u skloništu možete pomoći ne samo udomljavanjem nego i privremenim udomljavanjem, kumstvom određenom psu, šetanjem pasa, skupljanjem deka, donacijama...

5. Dijeljenje na društvenim mrežama objava o životinjama koje traže dom

Prekrasne životinje svih dobi, veličina, boja i osobnosti, kastrirane i veterinarski obrađene, čekaju na skrbi skloništa i udruga za zaštitu životinja svoj zauvijek dom. Posebno je potrebna pomoć u udomljavanju crnih životinja, invalidnih, bolesnih i starijih, koje ponekad i godinama čekaju u azilima. Možemo im pomoći objavama oglasa za udomljavanje u oglasnicima i na društvenim mrežama.

Više informacija kako pomoći napuštenim životinjama da dobiju svoje zauvijek domove i popis skloništa za životinje nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr

03.04.2024. 15:00:00
Novi komentar
nužno
nužno