« Putovanja
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
Koje su dostojne alternative?

Pet precijenjenih turističkih odredišta

Britanski Times daje 5 alternativnih mjesta koja nisu nimalo lošija od "originala"

Stonehenge je uvijek zatvoren
Stonehenge je uvijek zatvoren (Wikipedia)
Više o

turizam

,

Machu Picchu

,

putovanje

,

Stonehenge

,

Petra

,

turistička odredišta

,

Koloseum

,

najbolja putovanja

,

daleka putovanja

,

Angkor

1) Stonehenge

Stonehenge je slavan po  načinu na kojem je odolio zubu vremena te misteriji kojom je obavijena njegova izgradnja. Veliki kameni blokovi, teški i po nekoliko tona nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Ceremonija ljetnog solsticija koju izvode moderni druidi daje na pretpostavku kako je nekad njegova namijena bila svetište mističnog paganizma.

Stvarnost: Ne smijete dirati kamenje, ne smijete razgledavati iznutra, ne možete doživjeti njegovu veličinu izbliza te još morate i platiti da biste ga vidjeli. Smješten na izoliranom mjestu, u blizini Stonehengea nema nikakvo sklonište u slučaju lošeg vremena kao ni popratni objekti za posjetitelje. Ne postoji muzej gdje bi se detaljnije moglo naučiti nešto o njegovoj povijesti.

Alternativa: Stonehenge je jedno od najpoznatijih megalitskih odredišta na svijetu, no u blizini se nalazi i Avebury koji je i veći te pristupačniji.

 

2) Petra

Građevina od crvenog pješćanog kamena koja se nalazi u skrivenoj dolini jest Petra, turistička atrakcija Jordana. Impresivnu građevinu izgradili su Nabatejci u 3. Stoljeću prije Krista, inače arapski trgovci. Napušteni grad sastoji se od grobnica, hramova, riznica i kazališta isklesanih iz stijena.

Stvarnost: Petra je jedno od najposjećenijih odredišta Bliskog istoka. Turistički objekti oko grada toliko su se proširili da će uskoro nadmašiti veličinu same destinacije, a i sam identitet lokacije zbog toga se polako gubi.

Alternativa: Nevjerojatan grad isklesan iz kamena nalazi se u Etiopiji. Lalibela izaziva Jordansku Petru u veličini, umjetničkom dostignutuću i prije svega atmosferi.

 


3) Koloseum

Američki kompozitor Cole Porter rekao je za Koloseum u Rimu da je vrh vrhova. Turisti ga posjećuju redovito od 18. stoljeća, a čak i kao djelomična ruševina, još uvijek impresionira.

Stvarnost: Najposjećenija turistička destinacija u Italiji vrlo često je, po samoj logici, prenatrpana turistima te se dugo mora čekati na ulaz. Oko cijele građevine odvija se gusti promet, a interijer je previše vrijedan da bi se unutar održavali koncerti ili kulturne manifestacije. Turiste se također upozorava na opasnost od krađe osobnih stvari.

Alternativa: Rimski Koloseum, antički cirkus smrti i slave, smibol je grada, no preko puta Jadranskog mora nalazi se jednako impozantna i veličanstvena Arena u Puli.


4) Machu Picchu

Nema sumnje da je Machu Picchu jedno od najpoželjnijih turističkih destinacija na svijetu. Izgubljeni grad Inka sigurno je najviše reklamirano odrediše Južne Amerike.

Stvarnost: Put do Machu Picchu nije baš ugodan, a ulaznica je skočila na više od 250 kuna. Dodajte tome trošak putovanja vlakom od glavnog grada Perua do najbližeg sela u podnožju planine, trošak putovanja autobusom od tamo do odredišta, te hranu koju trebate tijekom cijelog dana i dobit ćete računicu veću od 1000kn, a da još niste nogom ni kročili u Machu Picchu. I to sve ako uđete u broj ljudi kojima je dnevno dopušten posjet.  

Alternativa: Želite vidjeti mjesto gdje je nastala civilizacija Inka? Propustite Machu Picchu te se zaputite prema Boliviji, na Isla del Sol, otok na kojem je drevna civilizacija dosegla svu svoju veličinu.

 

5) Angkor

Angkor u Kambodži sadrži neke od najveličanstvenijih budističkih monumenata u južnoj Aziji. Deseci spektakularnih hramova nadvisuje nenadmašni Angkor Wat, najveća građevina odredišta. Okružena džunglom i livadama destinacija ima posebnu atmosferu.

Stvarnost: Nažalost, gužve su nesnošljive. Dani kada je Angkor bio egzotična mistična destinacija nažalost su prošli. Hramovi su prepuni turista koji dolaze sa svih strana svijeta, a arhitekturu i religijski značaj moći ćete proučavati svakako, samo ne u miru i tišini.  

Alternativa: Zaobiđite prenatrpane hramove Angkora te krenite prema jednako spektakularnom, ali ne toliko turistički opsjednutom Borobuduru u Indoneziji. Radi se o jednom od istinskih čuda drevnog budističkog svijeta.

14.07.2012. 18:02:00
Novi komentar
nužno
nužno