« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 10 mjeseci
SAVJETI

Perite ruke običnim sapunom i vodom

Struka navodi da su za održavanje higijene dovoljni dobar, stari sapun i voda, a sve ostalo je suvišno i nerijetko štetno

Nemojte koristiti antibakterijske sapune
Nemojte koristiti antibakterijske sapune (DeviantArt)
Više o

antibakterijski gel

,

antibakterijski sapuni

Antibakterijski sapuni i gelovi mogu napraviti zdravlju više štete, nego koristi. Ustvari, od njih uopće nema koristi, stoji u članku objavljenom u znanstvenom časopisu Environmenta Health Perspectives.

Stručnjaci, njih 200 iz SAD-a, upozoravaju da antibakterijski proizvodi najviše mogu naškoditi trudnicama i dojiljama.

"Triklosan i triklokarban su široko rasprostranjeni, a uvelike štete i ljudima i okolišu.Osobito trudnicama, razvoju fetusa i dojiljama", upozorava dr. Rolf Halden, profesor sa Sveučilišta Arizona. Triklosan remeti rad endokrinog sustava, a i kancerogen je."Moramo razviti zdravije alternative i spriječiti daljnu izloženost antibakterijskim kemikalijama", dodaje on.

Antibakterijske kemikalije nalaze se i u proizvodima u kojima ih ne biste očekivali - u bojama, prostirkama za vježbanje, podovima, odjeći, posudama za hranu, tekstilu, posuđu, školskom priboru", upozorava profesor.

Struka navodi da su za održavanje higijene dovoljni dobar, stari sapun i voda. Sve ostalo je suvišno i nerijetko štetno. 

26.06.2017. 16:29:00
Novi komentar
nužno
nužno