« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Peres protiv napada na iranska nuklearna postrojenja

Zagovara se gospodarski pritisak EU i SAD-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

Iran

,

Shimon Peres

,

nuklearni program

Izraelski predsjednik Shimon Peres izjavio je u nedjelju da se protivi napadu na Iran i da zagovara gospodarski pritisak kako bi se Teheran natjeralo da odustane od svog nuklearnog programa.

"Vojna operacija nije nužna. Uostalom mislim da Amerikanci ne razmišljaju o tome jer raspolažu mnogim drugim mogućnostima", rekao je Peres za javni radio.

"Ako Amerikanci uspiju sastaviti koaliciju ujedinjujući svoja stajališta sa stajalištem Europljana, imat će dovoljno mogućnosti da izvrše pritisak na Irance", rekao je Peres odgovarajući na pitanje je li sklon vojnom pohodu na iranska nuklearna postrojenja.

Izraelski predsjednik je dao izjavu pošto se ovog vikenda sastao s američkim dopredsjednikom Dickom Cheneyjem u Cernobbiju, u Italiji, u prigodi održavanja međunarodnog foruma Ambrosetti.

Taj skup koji se održava svake godine i uglavnom je posvećen gospodarstvu, okuplja intelektualce i čelnike iz raznih zemalja koji raspravljaju o aktualnim međunarodnim temama.

Zapadne zemlje i Izrael optužuju Iran da nastavlja raditi na nuklearnom programu u vojne svrhe pod izlikom da radi na civilnom programu. Teheran niječe i odbija prekinuti svoj program obogaćivanja urana unatoč trima rezolucijama koje su pratile sankcije UN-ova Vijeća sigurnosti. (HINA)

07.09.2008. 21:37:40
Novi komentar
nužno
nužno