« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Gruzijski predsjednik obećao vratiti odmetnute pokrajine

Očekuje se i pomoć "ostatka svijeta"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

Gruzija

,

Abhazija

,

Južna Osetija

,

Mikhail Saakashvili

Uoči dolaska misije Europske unije koja bi trebala uvjeriti Rusiju da vrati svoju vojsku na prijeratne položaje gruzijski je predsjednik u nedjelju obećao vratiti nadzor nad dvije odmetnute pokrajine uz pomoć "ostatka svijeta".

Mjesec dana nakon što je 7. kolovoza izbio rat u regiji i više tjedana nakon uspostave primirja ruske postrojbe ostaju na položajima duboko unutar gruzijskog teritorija.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy trebao bi doputovati u ponedjeljak u Moskvu na čelu izaslanstva EU-a koje ima zadaću smanjiti napetosti i osigurati rusko poštivanje uvjeta primirja koje uključuju povlačenje ruskih postrojbi na položaje prije izbijanja sukoba. Rusija kaže da su te postrojbe mirovne i dopuštene po sporazumu.

Unatoč nazočnosti ruskih vojnika na gruzijskom tlu, gruzijski predsjednik Mikhail Saakashvili je rekao da će zapad pomoći njegovoj zemlji u vraćanju nadzora nad Južnom Osetijom i Abhazijom, separatističkim regijama Gruzije čiju je neovisnost Moskva priznala prošlog mjeseca.

"Naš će teritorijalni integritet biti ponovno uspostavljen, uvjeren sam u to više no ikada. To neće biti lak proces, no sada je to proces između gnjevne Rusije i ostatka svijeta", rekao je gruzijski predsjednik u izjavi za televiziju.

"Naš je cilj vraćanje našeg teritorija i mirno ujedinjenje Gruzije", rekao je. (HINA)

08.09.2008. 11:20:56
Novi komentar
nužno
nužno