« Život
objavljeno prije 2 mjeseca i 27 dana
OPREZNO

Pazite se blagdanskog stresa

Tek toliko da znate - žene počinju kuhati blagdanske ručkove u dvadesetim godinama, dok muškarcima to dopada u ruke tek u četrdesetima...

Kad udara najjače?
Kad udara najjače? (Arhiva)
Više o

stres

,

blagdanski stres

,

točno vrijeme

Blagdani i stres idu, naravno, ruku pod ruku... ma koliko to nama zvuči potpuno sumanuto jer je sad, eto, vrijeme sreće i zdravlja i mira - ali nije, ni u ludilu.

Zapravo, božić (namjerno malim slovom) je postao prilično mučan koncept u kojem mi moramo cijele dane ganjati neke poklone i potrošiti golemu količinu novaca za njih, nakon toga još to sve spakirati, skuhati večere, ručkove i ostale kolače...

Na kraju cijele priče, od blagdanskog duha ostane vrlo malo, ako i išta... a Božić je najgori, pokazalo je istraživanje. 

Naime, kad nas udara blagdanski stres? Naravno, prava nas panika očekuje tek na Božić, i to u 12.56 - točno prije božićnog ručka, a razlog je jednostavan - priprema božićnog ručka traje u prosjeku četiri i pol sata, pa se gotovo polovica ispitanika odlučilo za to vrijeme kao najstresnije.

Očekivano, najveći je problem organizacija da sve bude gotovo u pravo vrijeme, a prilično velikih14 posto ljudi izjavilo je da im najveći stres donose članovi obitelji koji rade pritisak na njih.

Kome je najgore?

Najviše pate kuhari amateri koji su napravili početničku grešku i pozvali cijelu obitelj na božićni ručak, jer će zbog toga u kuhinji provesti čak 6 sati s katastrofalnim završetkom - obično će hrana biti hladna kad stigne na stol, neće biti dovoljno mesa i umak će biti loš

Tek toliko da znate - žene počinju kuhati blagdanske ručkove u dvadesetim godinama, dok muškarcima to dopada u ruke tek u četrdesetima.

No, dobra je vijest da nakon toga počinje opuštanje s prosječno četiri sata neobaveznih razgovora s obitelji, gledanjem omiljenih filmova i ljenčarenjem. 

25.12.2022. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno