« Zdravlje
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
OPASNO

Paste za zube jačaju otpornost bakterija na antibiotike?

Kemikalija triklosan čini bakterije otpornijima do te mjere da uspijevaju preživjeti čak i vrlo jak antibiotski tretman

Ovo je baš loša vijest
Ovo je baš loša vijest (Arhiva)
Više o

pasta za zube

,

triklosan

,

otpornost na antibiotike

Znanstvenici Sveučilišta Washington u St. Louisu objavili su rezultate novog istraživanja po kojemu bi uobičajeni antibakterijski sastojak zubnih pasta ili vode za ispiranje usne šupljine mogao izazvati otpornost bakterija na antibiotike, prenosi portal Medical Daily. 

Rezultati, objavljeni u časopisu Antimicrobial Agents & Chemotherapy, upućuju na to da kemikalija triklosan čini bakterije otpornijima do te mjere da uspijevaju preživjeti čak i vrlo jak antibiotski tretman.

Triklosan se može naći u raznim kozmetičkim proizvodima, u odjeći, igračkama za djecu pa i u - kreditnim karticama. Proizvođači dodaju ovu kemikaliju raznim proizvodima kako bi smanjili ili spriječili rast bakterija. Spomenuta kemikalija nekada se koristila samo u bolnicama, no njezina je upotreba postupno postala sve šira.

Testiranja na laboratorijskim miševima pokazala su da izloženost triklosanu ograničava sposobnost organizma da reagira na liječenje antibioticima, osobito onima koji se koriste u liječenju infekcija mokraćnog sustava.

- U našim je istraživanjima triklosan znatno povećao broj preživjelih bakterijskih stanica, rekla je profesorica biologije Sveučilišta u St. Louisu Petra Levin te pojasnila da kemikalija smanjuje broj bakterija koje uspijevaju 'preživjeti' izloženost antibioticima. Triklosan jednostavno bakterijama omogućuje da izbjegnu "antibiotičku smrt".

Levin je rekla da bakterije izložene triklosanu mogu postati otporne na grupu antibiotika koji se zovu kinoloni te pojasnila da izlaganje triklosanu može potaknuti rast vrsta bakterija otpornih na antibiotike. Znanstvenici su ustanovili da bakterija može razviti poseban način u odupiranju napadu kinolona. Naime, bakterije razvijaju nove mutacije koje sprečavaju kinolone u razaranju bakterijskog DNK, a mutacije čine bakteriju otpornom na triklosan. Kemikalija djeluje s inhibitorom staničnog rasta, koji se zove ppGpp, a cilj joj je stanice učiniti manje osjetljivima na antibiotike.

- Kada triklosan aktivira ppGpp, biosinteza postaje ograničena i antibiotici, čiji je cilj uništiti bakterije, postaju neučinkoviti, pojasnila je Levin. Dodala je kako je potrebno provesti dodatne kliničke studije da bi se potvrdila pretpostavka o tomu da triklosan ometa liječenje antibioticima kod ljudi. Nadam se da će ova studija poslužiti kao svojevrsno upozorenje koje će nam pomoći u preispitivanju značaja antimikrobika u proizvodima za široku potrošnju, rekla je.

Godine 2017. američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) već je potaknula pitanje sigurnosti kada je posrijedi spomenuta kemikalija, a WHO već dugo upozorava na to da je otpornost na antibiotike jedna od najvećih globalnih prijetnja ljudskom zdravlju.

26.02.2019. 10:32:00
Novi komentar
nužno
nužno