« Glazba
objavljeno prije 6 godina i 2 mjeseca
NAJAVE

Pascal Rophé ponovno sa Simfonijskim orkestrom HRT-a

Osim što slovi za iznimnoga tumača simfonijskoga repertoara 19. stoljeća, ugled je stekao i kao promicatelj glazbe 20. stoljeća

Jedan od najtraženijih francuskih dirigenata
Jedan od najtraženijih francuskih dirigenata (HRT)
Više o

HRT

,

simfonijski orkestar

,

Pascal Rophe

Pascal Rophé, jedan od najtraženijih francuskih dirigenata  ponovno je ovoga tjedna nastupio sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije (HRT).

Gostujući 2016. godine u HRT-ovu Majstorskome ciklusu, zagrebačku je publiku oduševio izvedbom glasovite Fantastične simfonije Hectora Berlioza.

Osim što slovi za iznimnoga tumača simfonijskoga repertoara 19. stoljeća, ugled je stekao i kao promicatelj glazbe 20. stoljeća, no repertoar mu seže i do majstora klasike. Glazbeni je ravnatelj Nacionalnog orkestra pokrajine Loire, a tu dužnost obnaša od sezone 2014./2015. Prije toga bio je glazbeni ravnatelj Kraljevske filharmonije iz Liègea.

Inovativni i pasionirani glazbenik karijeru je započeo prije 25 godina te je danas jedan od najcjenjenijih i najtraženijih francuskih dirigenata. U okviru svoje nove suradnje sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije Pascal Rophé, uz djela Benjamina Brittena, Sergeja Prokofjeva i Györgya Ligetija, dirigirao je i izvođenjem remek-djela More (franc. La Mer) Claudea Debussyja, skladatelja čiju stotu obljetnicu smrti obilježavamo ove godine, a čija glazba i danas nadahnjuje.

Upravo se njegova djela More i Preludij za faunovo poslijepodne smatraju savršenim glazbenim utjelovljenjima impresionizma iako je sam Debussy takvo stilsko određenje odbijao.

18.03.2018. 16:28:00
Novi komentar
nužno
nužno