« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
PESO...

Pas je stvarno najbolji čovjekov prijatelj

Vlasnici pasa imaju smanjen rizik za srčani udar zbog četveronožnog prijatelja koji im pruža socijalnu podršku i nudi zajedničko bavljenje fizičkom aktivnošću

Pas pazi na vas na više načina
Pas pazi na vas na više načina (Arhiva)
Više o

pas

,

zdravlje srca

,

podrška

,

prijatelj

Pas je čovjekov najbolji prijatelj, uvijek će vam reći ljubitelji životinja, a ako i sami ne spadate u takve, vjerojatno ćete tu izjavu uzeti s rezervom.

No, švedski znanstvenici tvrde da je to potpuno točna izjava, pogotovo ako na nju gledamo iz perspektive kardiovaskularnog zdravlja.

Naime, rezultati istraživanja  sugeriraju na to da vlasnici pasa imaju smanjen rizik za srčani udar zbog četveronožnog prijatelja koji im pruža socijalnu podršku i nudi zajedničko bavljenje fizičkom aktivnošću. Udomljavanje psa može biti jako dobra odluka, posebice za ljude koji žive sami. 

 "Vrlo zanimljivo otkriće našeg istraživanja bilo je da samci koji žive s psima imaju manju šansu za dobivanje srčanih bolesti od osoba koje žive u zajednici s drugima, ali bez ljubimca", navodi priopćenju Mwenya Mubanga, s Odsjeka za medicinske znanosti na Sveučilištu Uppsala u Švedskoj.

Ovo nije prvo istraživanje koje sugerira da psi mogu imati blagodati za ljudsko zdravlje. Više prethodnih istraživanja, pronašlo je vezu između vlasništva psa i nižeg rizika od bolesti srca. Američko udruženje za srce je 2013. godine objavilo znanstveni dokaz za isti učinak.

Novo istraživanje je, međutim, "prema našem znanju ... daleko najveća istraga o udrugama za udomljavanje pasa naspram ljudskog zdravlja koja je do sada napravljena", navode istraživači.

U novom istraživanju, proučavali su zdravlje srca (3.4 milijuna odraslih osoba) u dobi od 40 do 80 godina koji žive u Švedskoj. Mlađe osobe su isključene iz istraživanja zbog njihovog malog rizika od kardiovaskularnih bolesti, rekli su istraživači.

Podaci su prikupljeni iz Švedskog registra ukupne populacije koja sadrži informacije o rođenju, migraciji, promjeni državljanstva, obiteljskom i bračnom stanju i smrti za sve švedske državljane i stanovnike stare od 18 na više godina. Naime, istraživači su se odlučili usredotočiti na podatke prikupljene tijekom 12. - godišnjeg razdoblja, počevši od 1. siječnja 2001., prema istraživanju.

Da bismo bolje razumjeli utjecaj kućnih ljubimaca na zdravlje srca, istraživači su uspoređivali podatke o populaciji s podacima o posjedovanju pasa tijekom istog dvanaestogodišnjeg razdoblja. (Svaki pas u Švedskoj mora biti registriran u Upravi za poljoprivredu.)

Sveukupno, rezultati istraživanja pokazali su da vlasnici pasa imaju manji rizik od smrti zbog kardiovaskularnih bolesti ili drugih uzroka tijekom dvanaest godina, osobito kod ljudi koji žive sami.

"Možda se pas može smatrati važnim članom kućanstva", rekao je Mubanga u izjavi. Rezultati su pokazali da vlasnici jednog psa imaju 33 posto smanjen rizik od smrti i 11 posto smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti tijekom praćenja u usporedbi s ne-vlasnicima.

Osim toga, istraživači su uspoređivali pasmine pasa. Njihovi rezultati pokazali su da su psi koji su prvobitno uzgajani za lov - poput terijera, retrievera povezani s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Iako nova saznanja ne objašnjavaju kako psi točno mogu zaštititi ljude od kardiovaskularnih bolesti, vlasnici pasa imaju tendenciju većih tjelesnih aktivnosti, stjecanja društvenih kontakata i pozitivnosti. Posjedovanje psa također može promijeniti vrstu bakterija koja se nalazi u mikrobiomu osobe, što bi moglo utjecati na zdravlje, rekli su istraživači.

15.12.2017. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno