« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 mjeseca i 19 dana
SAVJETI

Par znakova da vam se jetra oporavlja nakon blagdana

Malo ste je potrošili?
Malo ste je potrošili? (Arhiva)
Više o

alkohol

,

jetra

,

blagdani

Tek toliko da znate (ako baš stvarno volite alkohol), opseg potencijala zacjeljivanja jetre može ovisiti o početnom oštećenju i svim povezanim komplikacijama. Korak broj jedan za početak liječenja jetre je suzdržavanje od alkohola, ali dr. Lindenmeyer predlaže da liječenje vaše jetre ne podrazumijeva samo ono što izbjegavate, već i ono što i dalje i na koji način konzumirate.

Za početak, najvažnija je prehrana koja nije neprijatelj vašoj jetri. Zdrava hrana za vašu jetru osigurava bitne građevne blokove poput proteina i vitamina za oporavak. Dr. Lindenmeyer kaže da je poznato da su namirnice poput ribe, orašastih plodova, maslina i lisnatog povrća korisne za jetru, budući da su prepune hranjivih tvari koje pomažu u obnavljanju jetrenih stanica i jačanju ukupne funkcije jetre. Napici koji su dobri za jetru također mogu podržati proces oporavka.

Znakovi poboljšanja jetre mogu se pojaviti nekoliko tjedana nakon promjene načina života. Međutim, kako naglašava dr. Lindenmeyer, oporavak je vrlo individualan proces. Pročitajte pet ključnih znakova koji pokazuju da se vaša jetra oporavlja od alkohola.

Bolja krvna slika - kada se radi o praćenju zdravlja jetre, ključni su testovi funkcije jetre koji se mogu obaviti rutinskim laboratorijskim radom. Ovi testovi, uključujući mjerenja kao što su alanin transaminaza (ALT), aspartat transaminaza (AST) i drugi, daju uvid u stanje jetre. Visoke razine obično signaliziraju stres ili oštećenje jetre. Ohrabrujuće je da je pregled iz 2021. u časopisu NIH-a za istraživanje alkohola otkrio da se, kako se jetra liječi od oštećenja izazvanih alkoholom, ove razine enzima mogu vratiti u normalu. Ovo je znak oporavka i sposobnosti regeneracije jetre.

Bolja probava - jetra koja se oporavlja ponovno kalibrira svoju proizvodnju žuči, koja je neophodna za razgradnju i apsorpciju masti i određenih vitamina. Kako se vaša jetra oporavlja, možda ćete imati manje probavnih problema poput probavnih smetnji, nadutosti ili nepravilnog pražnjenja crijeva. Poboljšanje probave znači da vaša jetra učinkovitije obrađuje hranu i da vaše tijelo učinkovitije apsorbira hranjive tvari.

Veća energija i mentalna jasnoća - klinika Cleveland sugerira da je znak da se vaša jetra oporavlja primjetno povećanje razine energije. Kada je jetra oštećena zbog alkohola, ona se bori filtrirati toksine i učinkovito metabolizirati hranjive tvari, što dovodi do kroničnog umora i moždane magle. Kako se oporavlja, te funkcije postaju učinkovitije, što rezultira povećanjem ukupne energije i smanjenjem osjećaja umora i letargije. Možda ćete postati aktivniji i manje se oslanjati na stimulanse kao što je kofein.

Ublažavanje naticanja abdomena - još jedan od jasnih znakova da se vaša jetra oporavlja od alkohola je primjetno smanjenje oticanja abdomena. Ovo stanje, poznato kao ascites, obično nastaje kada je sposobnost jetre da proizvodi albumin - protein koji sprječava curenje tekućine u vaše tkivo - smanjen. Uz to, ascites može biti uzrokovan povišenim krvnim tlakom u jetrenim venama. Klinika Cleveland sugerira da se, kako se funkcija jetre poboljšava, ovo oticanje može smanjiti kako bi se omogućila bolja sinteza proteina i regulacija tekućine u tijelu.

Sve u svemu, ako ste pretjerali preko blagdana, razumno prestanite piti na neko vrijeme da se vaša jetra uspješno oporavi od teškog rada... ;)

08.01.2024. 18:00:00
Novi komentar
nužno
nužno