« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
ZNATE LI?

Par stvari koje su prljavije od WC-a

Čišćenje i dezinficiranje kućanstva postalo je posebno važno u vrijeme pandemije covida-19 kako bi se zaštitili od virusa

Znate li što je najprljavije?
Znate li što je najprljavije? (Arhiva)
Više o

wc

,

čišćenje

,

prljavo

Redovito treba čistiti kuhinju, podove i druge dijelove doma, a ne biste trebali zanemariti ni elektroničku opremu.

Naime, mobiteli su jedna od najprljavijih stvari koje svakodnevno koristimo i trebali biste ih redovito čistiti.

I druga elektronička oprema sadrži velike količine bakterija, pokazala je nedavna studija koja je istraživala koliko su stvari koje svakodnevno koristimo prljave u usporedbi s WC-om.

 

Istraživači su prikupili uzorke kako bi dobili očitovanje relativne svjetlosne jedinice (RLU), a riječ je o metodi koju koriste bolnice i proizvođači hrane.

Mjerenje se temelji na ATP molekuli (Adenozin trifosfat), a prisutnost ove molekule može ukazivati na postojanje plijesni i bakterija.

Što je veće očitanje RLU-a, to je veća količina ATP-a i veća kontaminacija. Ako je RLU-veći od 50, to pokazuje da je predmet prljav.

Istraživači su pri tome provjeravali i koliko su prljavi daljinski upravljač, tableti, slušalice, mobitel i laptop.

Rezultati su pokazali da je daljinski upravljač za TV gotovo devet puta prljaviji od WC-a.

Mobilni telefon je gotovo pet puta prljaviji od WC-a. I ostala elektronička oprema imala je visoke razine RLU- što znači da su ti predmeti također izrazito prljavi.

Razine RLU-a za daljinski upravljač iznosila je 7349, za tablet 6993, a za slušalice 6339. Ovi rezultati pokazuju koliko su zapravo ovi predmeti kontaminirani, što je zabrinjavajuće jer je riječ o predmetima koje svakodnevno koristimo.

Savjeti za čišćenje

Redovito čišćenje važno je kako biste se zaštitili od virusa i bakterija. Da biste očistili mobitel, uklonite masku i obrišite uređaj dezinfekcijskom maramicom. Nakon toga uređaj prebrišite krpom od mikrovlakana. Daljinski upravljač možete očistiti na isti način, samo prethodno izvadite baterije.

Ove predmete ne morate čistiti svaki dan, ali trebali biste ih održavati i redovito čistiti i dezinficirati kako bi uklonili bakterije i druge klice koje se nakupljaju.

18.03.2021. 18:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  Nevena
  18.03.2021. 19:27
  Redovno vrsim dezinfekciju mobitela i daljinskog, ali slusalica gotovo nikad... Covek se uci dok je ziv :)
 2. avatar
  armando
  18.03.2021. 19:57
  čistim uvijek
Novi komentar
nužno
nužno