« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
KAROL WOJTYLA

Papa Ivan Pavao II proglašen blaženikom pred milijun vjernika

Blagdan novog blaženika bit će 22. listopada, proglasio je Wojtylin nasljednik papa Bendikt XVI

Prvi puta u tisuću godina papa je svog prethodnika proglasio blaženikom
Više o

papa Benedikt XVI.

,

Vatikan

,

beatifikacija

,

Papa Ivan Pavao II.

,

blaženik

,

proglašenje

,

Papa blaženik

Pred više od milijun okupljenih hodočasnika i svjetovnih i vjerskih čelnika u Rimu papa Benedikt XVI. proglasio papu Ivana Pavla II. blaženikom. Odobravam da se Papa Ivan Pavao II. odsad naziva blaženim i da se može slaviti njegov blagdan svake godine 22. listopada, rekao je Benedikt XVI, pred milijun okupljenih, a tijelo novoga blaženika krenulo je prema bazilici Sv. Petra, do oltara Sv. Sebastijana.

Moćnik s krvlju novoga blaženika nosila je Papina dugogodišnja pomoćnica, a uz nju je bila sestra koja je, prema tvrdnjama Katoličke crkve, čudesno ozdravila od Parkinsonove bolesti zagovorom Pape Ivana Pavla II.

Karol Wojtyla postao je Papa 22. listopada 1978., i taj će se datum slaviti će se kao spomen-dan blaženoga Ivana Pavla II.

Na svečanost beatifikacije vjerojatno najomiljenijeg pape u povijesti Katoličke crkve, pristigla su 62 šefa država i vlada iz cijeloga svijeta, među njima i hrvatska premijerka Jadranka Kosor. Među ostalima, došli su i europski dužnosnici, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy.

Golemo je i medijsko zanimanje za beatifikaciju Karola Wojtyle - akreditirano je dvije tisuće i 300 novinara iz 101 zemlje. U Italiji su na snazi najviše mjere sigurnosti.

Stotine tisuća ljudi noć su provele u vrećama za spavanje na glavnoj ulici koja vodi do Vatikana, Via della Conciliazione. Vijore se zastave, među kojima najbrojnije poljske, ali i puno hrvatskih. Iz Hrvatske je na beatifikaciju došlo nekoliko tisuća vjernika. Mladi su nakon molitvenog bdijenja nastavili na ulicama Rima uz gitare pjevati vjerske pjesme skandirajući slogane s imenom Ivana Pavla II.

Na molitvenom bdijenju prošle noći u Rimu, na prostoru Circusa Maximusa, okupilo se više od 200 tisuća vjernika. Molitvu je predvodio rimski vikar kardinal Agostino Vallini, a videolinkom vjernicima se obratio papa Benedikt XVI., koji danas predvodi svečanost beatifikacije.

Već više od tisuću godina nije se dogodilo da jedan papa proglašava blaženim svoga prethodnika.

 

Piše: Metro portal/HRT
01.05.2011. 11:25:46
Novi komentar
nužno
nužno