« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
MEDIJI TVRDE

Papa Benedikt XVI. završio posjet svojoj domovini ne ispunivši očekivanja

Papa je od četvrtka održao oko 18 govora, među kojima i govor u Bundestagu

Fotografija vijesti
Više o

papa Benedikt XVI.

Papa Benedikt XVI. se u nedjelju navečer vratio iz Njemačke u Rim nakon posjeta obilježenog govorom u parlamentu u Berlinu i ekumenskim susretom s protestantima u Erfurtu, na istoku Njemačke.

Papa kojemu su 84 godine, završio je svoj četverodnevni pohod u Freiburgu, utvrdi katoličanstva na jugozapadu zemlje, gdje se na misi na otvorenom u nedjelju okupilo 100.000 vjernika.

Papa je od četvrtka održao oko 18 govora, među kojima i govor u Bundestagu (donjem domu parlamenta) u Berlinu i predvodio je tri mise tijekom ovog 21. putovanja u inozemstvo.

"Sveti Otac nije ispunio očekivanja vezana uz njegov posjet rodnoj zemlji", piše dnevnik Financial Times Deutschland. "Iako su očekivanja bila možda 'prevelika'", Benedikt XVI. nije napravio čak ni skroman potez odgovarajući kritičarima. "Za njega je očito bilo važnije ojačati zadnja uporišta Crkve nego uvjeravati skeptike", dodaje Financial Times.

Nefleksibilnost Pape oko glavnih pitanja koja potresaju Crkvu u njegovoj zemlji - celibat svećenika, zaređivanje žena, odnosi s protestantima - daju naslutiti "da sve ostaje kako je bilo", piše Mannheimer Morgen.

Najčitaniji njemački list Bild, koji je snažno podržavao Benedikta XVI. nakon njegova izbora za papu, ipak je pisao "o više od 300.000 osoba koje su vidjele Papu uživo i milijunima koji su pratili njegove govore i molitve na televiziji".

Na misi u Freiburgu papa je rekao da strahuje od »protestantizacije Crkve, ako će svatko birati u što želi vjerovati, a u što ne«. Kritizirao je takve »vjerske stručnjake, kojima je religioznost postala rutina, a Bog ih zapravo ne brine«.

U nedjelju, zadnjeg dana posjeta Njemačkoj, Benedikt XVI. je zatražio od njemačkih katolika da se ne dijele i da mu ostanu vjerni.

Kako javljaju agencije, čini se da je poruka njemačkim katolicima da ostanu ujedinjeni bila upućena stotinama "disidentskih" teologa i vjernika iz reformskog pokreta "Wir sind Kirche" (Mi smo Crkva) i ekumenske mreže "Die Kirche von Unten" (Crkva odozdo) koji se pokušavaju odvojiti od crkvenih struktura.

Katolička crkva u Njemačkoj, premda je bogata i ima 24 milijuna vjernika, trenutačno stagnira, pošto su mnogi vjernici napustili Crkvu, uglavnom zbog pedofilskih skandala.

Papa je, kao što je činio i na drugim svojim putovanjima, u petak u Erfurtu razgovarao s pet žrtava spolnog zlostavljanja svećenika.

Papa je tog dana odao počast Martinu Lutheru u Erfurtu, gradu u kojemu je prije gotovo 500 godina studirao autor protestantske reforme. Protestanti su pozitivno ocijenili taj snažan simbol, požalivši ipak što Papa nije iznio konkretne prijedloge za ekumenizam.

26.09.2011. 09:01:15
Novi komentar
nužno
nužno