« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
PREPUCAVANJE

Pao dogovor Kine i Nepala - Mt. Everest je visok 8.848 metara

Geolozi tvrde da su procjene obiju zemalja o visini pogrešne, uz argument da planina neprestano raste

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Kina

,

Nepal

,

Mount Everest

,

geologija

Nakon dugogodišnjih nesuglasica, Kina i Nepal su konačno postigli dogovor o visini Mt. Everesta, najviše planine na našemu planetu, koja se nalazi na granici između dviju zemalja, a službeno je visoka 8.848 metara.

Kinezi su dosad tvrdili da treba mjeriti samo visinu stijene, no tijekom pregovora u Katmanduu prihvatili su stajalište Nepalaca prema kojemu bi trebalo uračunati i visinu snježnoga pokrivača od četiri metra, pa bi visina bila 8.852 metra.

Međutim, Nepalci su napokon priznali kinesko mjerenje visine stijene od 8.848 m i tako u skladu s dogovorom službena visina "krova svijeta" iznosi 8.848 metara.

Nekoliko tisuća planinara popelo se na vrh Mt. Everesta otkad su ga 1953. godine prvi put osvojili šerpa Tenzing Norgay i Novozelanđanin Edmud Hillary, no oko precizne visine planine koplja se lome od njezina prvog mjerenja 1856. Najčešće prihvaćana visina bila je 8.848 metara, koju je 1955. definirala jedna indijska znanstvena ekspedicija.

No, geolozi tvrde da su procjene obiju zemalja o visini Mt. Everesta pogrešne, uz argument da planina neprestano "raste", jer Indija postupno klizi ispod Kine i Nepala zbog pomicanja kontinentalnih ploča.

U svibnju 1999., jedan je američki tim, uz pomoć tehnologije GPS-a je izračunao da se vrh uzdiže na 8.850 metara nadmorske visine. Ovu brojku, koju sada koristi američka Nacionalna geografska udruga, Nepal još uvek nije službeno priznao. (hina/metro-portal)

09.04.2010. 11:46:08
Novi komentar
nužno
nužno