« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
PRIVATNI AVION

Pao avion koji je poletio iz Zagreba, dvije osobe poginule

Mali privatni zrakoplov srušio se u Švicarskoj nakon što nije uspio sletjeti zbog snježne oluje

Privatni avion
Privatni avion (Wikipedia)
Više o

pad aviona

,

Švicarska

Dvojica pilota manjeg zrakoplova koji je poletio iz Zagreba izgubili su život u nedjelju u padu letjelice dok su pokušavali sletjeti na aerodrom u Samedanu, u blizini elitnog skijališta St. Moritza u kantonu Graubuendenu, priopćila je policija, a prenosi agencija France Presse.

"Obje osobe u zrakoplovu su poginule", rekao je glasnogovornik policije kantona Sandro Pensa, istaknuvši da uzroci nesreće zasad nisu poznati, javlja France Presse. Prema informacijama kantonalne policije Graubuendena radi se o njemačkom zrakoplovu u kojem su bila dva pilota, potvrđeno je Hini iz ureda glasnogovornika MVPEI-a.

Njihov identitet i nacionalnost još nisu službeno potvrđeni, no neslužbeno se doznaje da su imali njemačke zrakoplovne dozvole, rečeno je iz ureda glasnogovornika MVPEI-ja. Glasnogovornik policije kantona Sandro Pensa rekao je da je zrakoplov tipa "Premiere 1" bezuspješno pokušao sletjeti u Samedan.

U priopćenju objavljenom u nedjelju predvečer, švicarska policija dodaje da je zrakoplov, koji je prema uredu glasnogovornika MVPEI-ja poletio iz Zagreba oko 13.15 sati, pao oko 15.00 sati po srednjoeuropskom vremenu, u času kada je nakon prvog pokušaja prizemljenja kružio u velikom luku. Prilikom pada je "presjekao tri električna voda srednjeg napona", a onda se srušio u blizini trafostanice pokraj sela Bevera, te se zapalio.

Nesreća je uzrokovala brojne prekide struje u okolnim selima. Vrijeme nije bilo osobito loše, "s manjim padalinama snijega", dodao je glasnogovornik koji napominje da je pokrenuta istraga, prema agenciji France Presse. Samedan je aerodrom na najvišoj nadmorskoj razini u Europi, na 1.707 metara.

Na istom, teško pristupačnom mjestu, pri slijetanju su se srušila dva manja zrakoplova u veljači 2009., u razmaku od tjedan dana.

19.12.2010. 19:23:19
Novi komentar
nužno
nužno