« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
TEŠKA NESREĆA

Eksplodirao naftovod u Meksiku, izgorjeli ljudi i kuće

Eksploziju naftovod uzrokovala je krađa nafte, izgorjele su okolne kuće, 22 osobe poginule, 32 ozlijeđene

Naftovod
Naftovod (Getty Images/Ilustracija)
Više o

nafta

,

Meksiko

,

eksplozija

,

naftovod

Dvadeset dvije osobe su poginule, a trideset dvije su ozlijeđene u nedjelju u eksploziji koju je uzrokovala krađa nafte iz cjevovoda domaće tvrtke Pemexa u San Martin Texmelucanu, u središtu Meksika, izvijestila je vlada države Pueble.

"Dvadeset dvije osobe su izgorjele, trideset dvije su ozlijeđene, 83 kuće su oštećene, a 32 potpuno uništene", rekao je novinarima Valentin Meneses, ministar unutarnjih poslova te države. Nakon prvih informacija u kojima se spominjao jedan naftovod, Pemex i ministar su izvijestili da je riječ o dvama naftovodima.

Eksploziju je uzrokovala "banda prijestupnika koji su probušili Pemexove naftovode" radi krađe nafte, ali je ona zbog visokog tlaka počela nekontrolirano curiti, rekao je Meneses.

"Nafta je počela teći ulicama, a iskra je izazvala golem požar", rekao je ministar. Spasilačke službe su rekle da je nakon eksplozije izgorjelo dvadesetak automobila i da su u krugu od tri kilometra popucala stakla na kućama.

Uz spasilačke ekipe i vatrogasce, na mjesto nesreće stigla je i vojska. I Pemexovi stručnjaci su na mjestu nesreće. Prve informacije govore da je eksploziju uzrokovalo, kako je rekao i ministar unutarnjih poslova, bušenje naftovoda radi krađe nafte.

Po svjedočenju stanovnika toga kraja, skupine kriminalaca redovito buše cijevi i kradu naftu koju zatim prodaju vozačima kamiona na tom području. Vlasti navode da je krađa goriva iz Pemexovih naftovoda sve češća zadnjih godina. Godišnji gubitci zbog krađe procjenjuju se na najmanje 10 milijarda pesa (800 milijuna dolara).(hina/metro-portal)

19.12.2010. 21:05:00
Novi komentar
nužno
nužno