« Biznis
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
MMF

Pandemija ojačala moć velikih tvrtki

Pandemija koronavirusa značajno je ojačala tržišnu moć dominantnih tvrtki, što bi moglo zakočiti srednjoročni rast i prigušiti inovacije i ulaganja

Nije dobro...
Nije dobro... (Arhiva)
Više o

MMF

,

pandemija

Čak je i poslovično oprezni MMF shvatio da je trenutno na djelu raspored novih snaga koji je sve samo ne dobar za gospodarstvo.

Ključni pokazatelji signaliziraju sve izraženiju tržišnu moć velikih kompanija, konstatira MMF, ističući sve veću razliku između prodajne cijene i troška proizvodnje robe i usluge i koncentraciju prihoda među četiri najveća igrača u nekom sektoru.

To se dijelom može pripisati većem broju stečajeva u pandemiji, čime se smanjuje konkurencija, pišu na blogu MMF-ovi stručnjaci.

"Procjenjujemo da bi se zbog pandemije ta koncentracija mogla povećati u razvijenim gospodarstvima za barem onoliko koliko je bila porasla u 15 godina do kraja 2015. godine", napisala je izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva na blogu, komentirajući istraživanje.

"Dominantni igrači među najvećim su dobitnicima čak i u onim sektorima koji su profitirali u krizi, kao što je digitalni sektor", ističu MMF-ovi stručnjaci.

Ne navode imena tvrtki, izdvajajući tek tehnološki sektor među onima s najdramatičnijom koncentracijom tržišne moći, s obzirom na dvostruko veći rast razlike u cijenama od onog u cjelokupnom gospodarstvu u proteklih 20 godina. Nove, inovativne kompanije koje su istisnule etablirane tvrtke prije dva desetljeća ne suočavaju se danas s istim konkurentskim pritiskom od potencijalnih novih, inovativnih igrača, navodi se u studiji.

Sve raširenija upotreba umjetne inteligencije i modela određivanja cijena temeljem podataka a ne plaćanja dodatno koncentriraju tržišnu moć i stvaraju teškoće regulatorima, ističe MMF. Regulatori se moraju pobrinuti da potrošači mogu koristiti više platformi jer "platforme sa značajnom tržišnom moći mogu zlorabiti dominantnu poziciju na štetu korisnika na jednoj ili obje strane tržišta kao i potencijalnih novih inovativnih igrača", poručuju u studiji.

Upozoravaju i da su aktivnosti spajanja i akvizicija pokretački čimbenik koncentracije tržišne moći, predlažući regulatorima da ih pomno kontroliraju. Analiza dosadašnjih akvizicija i spajanja mogla bi osigurati efikasniju zaštitu tržišnog natjecanja, sugeriraju, predlažući i zabranu 'otimanja' radnika i klijenata među vodećim tvrtkama.

16.03.2021. 18:56:00
Novi komentar
nužno
nužno