« Biznis
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
FREKVENCIJE

HAKOM ima javnu dražbu za 5G

Otvara se javna dražba...
Otvara se javna dražba... (Arhiva)
Više o

HAKOM

,

5G

,

frekvencije

Javna dražba za temeljne 5G frekvencijske pojaseve od 700 i 3600 megaherca (MHz) planirana je krajem prve polovice 2021., a sama dodjela spektra, odnosno izdavanje dozvola planirana je u srpnju, nakon čega operatori mogu komercijalno nuditi usluge te mreže, kažu iz regulatorne agencije HAKOM-a.

"Trenutno definiramo posljednje detalje javne dražbe, a početne cijene će uvažavati EU praksu, iskustvo i smjernice za poticanje širokopojasnog pristupa te odražavati realnu vrijednost spektra uz poticaj ulaganjima", odgovaraju iz HAKOM-a o načinima provođenja dodjele spektra za 5G i cijenama koje će biti ponuđene na dražbi.

Očekuju da će takvim postupkom biti omogućeno uspješno uvođenje 5G tehnologije s njenim punim funkcionalnostima, a zatim i dovoljno brz razvoj i gradnja mreža.

Naknade prikupljene dražbom u potpunosti se uplaćuju u državni proračun, ali za sada, pogotovo prije objave načina provođenja dražbe, iz HAKOM-a kažu da ne bi prejudicirali bilo kakve iznose.

Podsjećaju da je HAKOM rokove za dodjelu tog spektra odredio tijekom 2020., uzimajući u obzir EU-ove preporuke i situaciju na tržištu u uvjetima pandemije.

"Rokovi su usklađeni s ostatkom EU-a i državama koje još nisu provele dodjelu spektra za 5G, a taj postupak planiraju provesti tijekom ove godine", najavljuju iz regulatora.

17.03.2021. 11:31:00
Novi komentar
nužno
nužno