« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
medicinski hi-tech

Pametne nanobombe uništavaju rak

Tehnologija je prvenstveno bila namijenjena za rak prostate, ali bit će ju moguće primijeniti i za ostale vrste te bolesti

Nanočestice prikazane su ružičastom bojom
Nanočestice prikazane su ružičastom bojom (www.bindbio.com)
Više o

nanotehnologija

,

Rak

,

rak prostate

,

tumor

Obećavajuća nanotehnologija koja napada stanice raka „nevidljivom pametnom bombom" počet će se testirati na pacijentima sljedeće godine u prvom kliničkom ispitivanju ovog pionirskog pristupa medicini.

Nanočestica, koja cilja stanice tumora, izbjegava imunološki sustav našeg tijela i svakako obećava velika postignuća u području terapije oboljelih.

Čestice će donositi veću dozu lijeka do samog tumora čime će se izbjeći neželjene nuspojave kemoterapije i ostalih vrsta terapije.

Testiranja na životinjama pokazala su da se tumor gotovo potpuno smanji pa čak i nestane. Eksperimenti nad 25 pacijenata počet će iduće godine.

Bude li sve uspješno, stavljanje lijeka u uporabu očekuje se za pet godina. Iako je terapija prvenstveno bila namijenjena za rak prostate, vjeruje se da će biti primjenjiva i na ostale vrste tumora. Zato će među pacijentima biti i onih s drugačijim vrstama raka.

Tehnologiju je razvila tvrtka Bind Biosciences iz Cambridgea u Massachussettsu. Jeff Hrkach, dopredsjednik tvrtke, kaže da će to biti „prva ciljana nanoterapija u sklopu kliničkih ispitivanja".

„Planiramo razviti ovu tehnologiju u smislu da se može koristiti i za kardiovaskularne bolesti, upale, pa čak i za zarazne bolesti", rekao je Hrkach.

Lijek je uspješno testiran na ljudskom raku prostate uzgojenom ispod kože eksperimentalnih miševa.

05.11.2009. 21:27:00
Novi komentar
nužno
nužno