« Putovanja
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
COOL

Pametna prtljaga sama će se prijavljivati

Osim što je prtljaga dobila kotačiće, nikakva druga inovacija desetljećima se nije vezivala uz nju, no to bi se sada moglo ozbiljno promijeniti

Sve osim pakiranja, radi samo...
Sve osim pakiranja, radi samo... (Arhiva)
Više o

prtljaga

,

pametna prtljaga

,

Horizon Studies

,

Planet Traveler

,

BlueSmart

,

Geotrakr

,

Samsonite

,

Delsey

U predvorjima zračnih luka i na terminalima umjesto skromnog kovčega počela se pojavljivati 'pametna prtljaga', opremljena digitalnom tehnologijom. Raspon funkcija je velik, od mogućnosti punjenja mobilnog telefona do GPS sustava. Primjerice, berlinski start-up Horizon Studies prodaje prtljagu koja se spaja na pametni telefon putem Bluetootha. Tako će se, u slučaju da udaljenost između kovčega i pametnog telefona bude veća od 30 metara, oglasiti zvuk alarma. 'Naš cilj je učiniti putovanje komotnijim i bezbrižnim', kaže osnivač Stefan Holwe.

I druge tvrtke pokušavaju uvesti  što više digitalne tehnologije kod korištenja prtljage. Američka tvrtka BlueSmart nudi kovčeg koji se sam zaključava kada je na određenoj udaljenosti od vlasnika. Također ima ugrađen sustav za mjerenje težine pa se njegova težina pojavljuje na zaslonu vlasnikova pametnog mobilnog telefona.

Druga američka tvrtka, Planet Traveler, nudi 'internetski opremljen kovčeg'. Nazvan Space Case 1, on se može otvarati i zatvarati uz korištenje biometrijskog otiska prsta. Ima također ugrađen Bluetoothov spiker za puštanje glazbe ili telefonske pozive te aplikaciju koja služi kao servis za pomoć koji, primjerice, obavještava o otvaranju izlaza na aerodromima.

Kovčeg Geotrakr, čiji proizvođač je Samsonite, najveći svjetski brand za prtljagu, upotpunjuje funkciju praćenja brzinomjerom koji omogućuje kovčegu da prepozna kada je u tijeku let te da se isključi kako ne bi ometao elektroniku zrakoplova. Ovaj kovčeg dostupan je samo na tržištu SAD-a, dok za kupce drugdje u svijetu tvrtka nudi kovčeg s funkcijom praćenja i alarmom za udaljenost koji rade preko Bluetootha.

Ove jeseni će Delsey, drugi najveći svjetski proizvođač kovčega, staviti na tržište 'pametni kovčeg' koji će preko aplikacije pokazivati vlasniku da je dospio na traku za prtljagu. Ostaje pitanje koliko će se doista koristiti sve ove funkcije, kao i koliko će trajati baterije na prtljazi, koliko će ona težiti i koliko će mjesta ostati za sadržaj prtljage. Neki su stručnjaci skloni mišljenju da će 'pametna prtljaga' više biti stvar pomodarstva, a da će se zapravo rijetko koristiti.

05.08.2017. 17:30:00
Novi komentar
nužno
nužno