« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
PRAVA ISTINA

Palestinci će se morati odreći ideje o državi

Uz nastavak gradnje naselja rješenje dviju država više nije moguće, poručio je glavni palestinski pregovarač

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Zapadna obala

,

Saeb Erekat

,

židovska naselja

Palestinci bi mogli biti prisiljeni odreći se svoga cilja o neovisnoj državi ako Izrael nastavi širiti židovska naselja, a SAD to ne zaustavi, izjavio je u srijedu glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat.

Možda je došlo vrijeme da palestinski predsjednik Mahmud Abas "objavi svomu narodu istinu: da uz nastavak gradnje naselja rješenje dviju država više nije moguće", rekao je Erekat na konferenciji za novinare.

Izrael je odbacio ideju o stvarnu pripojenju okupirane Zapadne obale, zajedno s Palestincima kao svojim državljanima, kao "demografsku tempiranu bombu" koja će Židove pretvoriti u manjinu.

Spomenuvši mirovne smjernice iz 2003., Abas je nastavak mirovnih pregovora uvjetovao prekidom gradnje židovskih naselja na Zapadnoj obali.

Židovska naselja na Zapadnoj obali strateški su razmještena da kontroliraju izvore i najplodniju zemlju, te su povezana prometnicama čije je korištenje u većini slučajeva dopušteno samo židovskim doseljenicima. Zbog toga, ali i brojnih drugih stvari, poput sramotnog zida kojim se Zapadna obala iz dana u dan okružuje i presjeca, mnogi već dugo vremena upozoravaju kako je ideja palestinske države potpuno neostvariva od samog početka te se koristi samo kao termin za političke rasprave bez realne baze.

04.11.2009. 18:50:22
Novi komentar
nužno
nužno