objavljeno 04.11.2009. 18:50:22
PRAVA ISTINA

Palestinci će se morati odreći ideje o državi

Uz nastavak gradnje naselja rješenje dviju država više nije moguće, poručio je glavni palestinski pregovarač

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Palestinci bi mogli biti prisiljeni odreći se svoga cilja o neovisnoj državi ako Izrael nastavi širiti židovska naselja, a SAD to ne zaustavi, izjavio je u srijedu glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat.

Možda je došlo vrijeme da palestinski predsjednik Mahmud Abas "objavi svomu narodu istinu: da uz nastavak gradnje naselja rješenje dviju država više nije moguće", rekao je Erekat na konferenciji za novinare.

Izrael je odbacio ideju o stvarnu pripojenju okupirane Zapadne obale, zajedno s Palestincima kao svojim državljanima, kao "demografsku tempiranu bombu" koja će Židove pretvoriti u manjinu.

Spomenuvši mirovne smjernice iz 2003., Abas je nastavak mirovnih pregovora uvjetovao prekidom gradnje židovskih naselja na Zapadnoj obali.

Židovska naselja na Zapadnoj obali strateški su razmještena da kontroliraju izvore i najplodniju zemlju, te su povezana prometnicama čije je korištenje u većini slučajeva dopušteno samo židovskim doseljenicima. Zbog toga, ali i brojnih drugih stvari, poput sramotnog zida kojim se Zapadna obala iz dana u dan okružuje i presjeca, mnogi već dugo vremena upozoravaju kako je ideja palestinske države potpuno neostvariva od samog početka te se koristi samo kao termin za političke rasprave bez realne baze.

04.11.2009. 18:50:22
http://m.metro-portal.hr/palestinci-ce-se-morati-odreci-ideje-o-drzavi/25743/