« Svijet
objavljeno prije 10 godina
UNICEF

Pala smrtnost djece mlađe od pet godina

Stopa smrtnosti djece najviša je u subsaharskoj Africi gdje svako osmo dijete umire prije petog rođendana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

djeca

,

UNICEF

,

smrtnost djece

,

stopa smrtnosti

Broj djece umrle prije dobi od pet godina smanjio se za trećinu u zadnja dva desetljeća i pao s 12,4 milijuna 1990. na 8,1 milijun 2009., priopćio je UNICEF.

"Stopa smrtnosti mlađih od pet godina pala je za trećinu tijekom tog razdoblja - s 89 smrtnih slučajeva na 1000 rođene djece na 60 smrtnih slučajeva 2009.", ističe UNICEF u četvrtak. Te se procjene mogu prevesti u 12.000 manje smrtnih slučajeva djece mlađe od pet godina svakog dana u usporedbi s 1990., tvrdi organizacija.

"No, tragedija zbog smrtnih slučajeva djece nastavlja se, iako bi se mogla izbjeći", tvrdi UNICEF. Približno 22.000 djece mlađe od pet godina umire još svakog dana na svijetu. Približno polovica smrtnih slučajeva događa se u pet zemalja: Indiji, Nigeriji, DR Kongu, Pakistanu i Kini.

Stopa smrtnosti djece najviša je u subsaharskoj Africi gdje svako osmo dijete umire prije petog rođendana što predstavlja 20 puta višu stopu od one u razvijenim područjima. Južna Azija ima drugu najvišu stopu sa svakim četrnaestim djetetom koje umire prije navršenih pet godina.(hina/metro-portal)

17.09.2010. 12:40:58
Novi komentar
nužno
nužno