« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca

Pahor traži konsenzus za reforme

Neće biti revanšizma prema strankama sadašnje vlasti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

Borut Pahor

,

slovenski izbori

Bude li imenovan za mandatara nove Vlade i ako ju parlament potvrdi, Borut Pahor najprije će se sastati s predstavnicima poslodavaca, menadžera, umirovljenika, učenika i studenata kako bi ih uvjerio da je u Sloveniji potrebno nastaviti zahtjevne strukturne reforme, ali i održati socijalnu stabilnost.

Najvjerojatniji mandatar buduće slovenske Vlade izjavio je to u srijedu u sjedištu svoje stranke, u razgovoru s novinarima prije susreta s Gregorom Golobičem i Katarinom Kresal, predsjednicima dviju srodnih stranaka lijevog centra koje bi trebale ući u buduću koalicijsku Vladu.

"Bit će nam potrebne reforme i to u složenim gospodarskim okolnostima, kako bismo osigurali blagostanje i zajednice i pojedinca. Te će reforme zahtijevati hrabrost, a o njima je potrebna temeljita rasprava u struci, s civilnim društvom, ali i s oporbom", rekao je Pahor.

Glede mogućnosti sastavljanja koalicijske Vlade sa strankom umirovljenika DESUS-om i Slovenskom pučkom strankom (SLS) Pahor je rekao da se zauzima za široku koaliciju, ali ne takvu u kojoj bi trebao platiti "previsoku političku cijenu". Pritom je potvrdio da će se potkraj tjedna sastati s predsjednikom DESUS-a Karlom Erjavcem.

Pahor je obećao da nova Vlada neće provoditi politiku revanšizma prema strankama u sadašnjoj Vladi i kadrovima koje je ona imenovala u zadnje četiri godine. "Slovenija je sada politički podijeljena, a potrebno je uspostaviti povjerenje. S novom Vladom ne će biti novoga političkog tsunamija, odnosno čišćenja starih kadrova. Ljude koji dobro rade pozvat ćemo da nastave obavljati svoje dužnosti", rekao je Pahor.

Dodao je da je unatoč pritiscima potrebno prekinuti sa starim načinom imenovanja kadrova u upravi, zdravstvu, školstvu i upravama državnih poduzeća prema političkoj i stranačkoj podobnosti.

U tom smislu, po njegovim riječima, ne smije biti revanšizma jer je tako obećao biračima tijekom kampanje, inače bi bio spreman i otići ako bi nova Vlada iznevjerila to obećanje.

Pitanje "kadrovskog tsunamija", odnosno velike zamjene kadrova u državnoj upravi i na čelu velikih tvrtaka bilo je jedno od središnjih u ovogodišnjoj kampanji za parlamentarne izbore jer su se velike politički motivirane smjene kadrova najčešće podastirale kao jedna od većih pogrješaka Janšine Vlade.

U jednom od završnih televizijskih susreta s Janšom uoči izbora Pahor je odbacio Janšinu tvrdnju kako postoji popis od 600 ljudi na istaknutim položajima koje Socijalni demokrati (SD) žele smijeniti ako dođu na vlast.

Pahor tvrdi da će se ravnati po načelu da je za istaknuta mjesta važna sposobnost, a ne politička ili stranačka podobnost, te da će i u ministarstvima moći ostati podministri i državni tajnici koji su tamo sada zaposleni, osim ako novi ministri temeljito obrazlože zašto traže njihovu smjenu. (HINA)

24.09.2008. 18:59:08
Novi komentar
nužno
nužno