« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca

Julija Timošenko tjera Ruse

Ruska flota neće ostati u Ukrajini nakon 2017.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

Ukrajina

,

Julija Timošenko

,

Krim

,

ruska flota

Ukrajinska premijerka Julija Timošenko u srijedu je isključila mogućnost da ruska flota ostane u Ukrajini nakon isteka roka 2017.

"Treba se držati sporazuma do 2017. jer su ga potpisale dvije zemlje i zatim osloboditi Ukrajinu svake vojne baze", rekla je Timošenko na konferenciji za novinare u Kijevu. Ona je dodala da za sada nije dobila nikakav prijedlog od ruskih vlasti o tom pitanju.

Rusija želi zadržati flotu na Krimu nakon isteka roka 2017. i dat će nove prijedloge kako bi pokušala uvjeriti Kijev da ih prihvati, rekao je u utorak ruski ministar obrane Anatolij Serdjukov.

Ti prijedlozi se odnose na "najamninu" koju Moskva plaća za zadržavanje svoje flote u Sebastopolu, kao i "razvoj socijalne infrastrukture, suradnje u području vojne industrije i brodogradnje", rekao je Serdjukov.

Ruska folta u Crnom moru, bazirana u ukrajinskoj luci Sebastopol na temelju sporazuma zaključenog između dviju zemalja 1997. na dvadeset godina, redovno izaziva napetosti između Kijeva i Moskve.

Rusija trenutačno plaća 98 milijuna dolara godišnje za najam opreme i terena na Krimu, a Ukrajinci drže da se radi o beznačajnom iznosu.

Kijev inzistira na odlasku ruskih brodova 2017. i poziva Rusiju da dogovore uvjete odlaska na što se ona oglušuje i navodi da je za sada prerano o tome govoriti.

Nakon rusko-gruzijskog sukoba u kolovozu, politički dužnosnici su izrazili strahovanja da će Krim biti sljedeća meta Moskve. (HINA)

24.09.2008. 19:38:48
Novi komentar
nužno
nužno